Τα ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών έφεραν και ρεκόρ στα τμήματα επειγόντων παγκοσμίως, με τις ακραίες τιμές του υδραργύρου από την έναρξη του καλοκαιριού να δοκιμάζουν τα συστήματα υγείας. Θερμοπληξία, καρδιαγγειακά συμβάματα, δύσπνοια σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους συρροής προς τα νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αύξηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας που συνδέονται με τον καύσωνα το καλοκαίρι, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και καταιγίδες καθώς και επανεμφανιζόμενες ζωονόσοι αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επικαιρότητας.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τη βόρεια και δυτική Ευρώπη πέρυσι προκαλώντας πυρκαγιές και ξηρασίες, ο «παρατεταμένος» και «πρωτοφανής» όπως είχε χαρακτηριστεί καύσωνας, ήταν δηλωτικά μιας νέας κατάστασης που απαιτεί ευρείες συνεργασίες για τη διαχείρισή της. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει ενεργά και ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος με τη διερεύνηση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αντικτύπου της κλιματικής κρίσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και μέσα από καλύψεις και δράσεις για την υγεία και το περιβάλλον.

Η κατάσταση συναγερμού ωστόσο πιέζει για λύσεις και στα άμεσα προβλήματα που γεννούν οι περιστάσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από την Ιαπωνία όπου πέρυσι τέτοιες μέρες, εν μέσω του χειρότερου καύσωνα που είχε να ζήσει από το 1875, η ασφαλιστική εταιρεία Sumitomo Life Insurance λάνσαρε ασφαλιστήρια κατά της θερμοπληξίας με κόστος μόλις 100 γιεν (75 σεντς) την ημέρα, πουλώντας περισσότερα από 60.000 συμβόλαια. Το πρόγραμμα κάλυπτε τα νοσήλια και άλλα ιατρικά έξοδα για προβλήματα υγείας που προκαλούνταν από τη ζέστη και τον ήλιο, με χρονική αναμονή μιας ώρας (αν η αγορά είχε γίνει στις 9 π.μ., οι καλύψεις ενεργοποιούνταν από τις 10 π.μ. της ίδιας ημέρας).

Μπορεί στη δική μας αγορά να μην υπάρχουν αντίστοιχα ασφαλιστικά προϊόντα, διατίθεται όμως προγράμματα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης υγείας που μπορούν να καλύψουν κάθε περιστατικό. Ενδεικτικά:

1. Θερμοπληξία: Ταχυκαρδία, ταχύπνοια, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, πονοκέφαλος, ναυτία και/ή έμετος, ζάλη και απώλεια αισθήσεων είναι κάποια από τα συμπτώματα που παραπέμπουν στη θερμοπληξία, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας τα καλοκαίρια. Το συμβόλαιο υγείας θεωρεί την περίπτωση επείγον περιστατικό, μια απρόβλεπτη δηλαδή και αιφνίδια διαταραχή της υγείας του ασφαλισμένου που, έστω και σπανιότερα, μπορεί να του κοστίσει ακόμα και τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σε νοσοκομείο, και επί τούτω καλύπτει οποιαδήποτε φροντίδα χρειαστεί. Η μετάβαση στα εξωτερικά ιατρεία συμβεβλημένων με την εταιρεία θεραπευτηρίων παρέχεται δωρεάν μέσα από όλα τα συμβόλαια υγείας όλων των εταιρειών ως έκτακτο περιστατικό. Για τη διαφορά του στις καλύψεις από τα τακτικά ραντεβού, διαβάστε εδώ.

2. Καρδιαγγειακά συμβάματα: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα. Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται επίσης ως επείγοντα και έκτακτα περιστατικά από τα συμβόλαια υγείας, η κάλυψη των οποίων περιλαμβάνει συνήθως υγειονομική μεταφορά και δαπάνες αποθεραπείας πέρα από τα αναγκαία έξοδα για εξετάσεις και νοσηλεία. Ενημερωθείτε λεπτομερώς εδώ.

3. Τροφική δηλητηρίαση: Οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών στα τρόφιμα και παράλληλα τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τον Giuseppe Russolillo, πρόεδρο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας της Ισπανίας, ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων αρχίζει από τους 25°C και κορυφώνεται όταν το τρόφιμο φτάσει τους 35°C. Έτσι, εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, ο χρόνος για την ανάπτυξη παθογόνων στο φαγητό μειώνεται με κίνδυνο να καταστεί ακατάλληλο για κατανάλωση. Όχι τυχαία, τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης εκτοξεύονται τους καλοκαιρινές μήνες. Τα νοσοκομειακά προγράμματα θα καλύψουν μια δηλητηρίαση όπως π.χ. με σαλμονέλα, μια συχνή τροφιμογενή νόσο που εκδηλώνεται με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό).

Διαβάστε επίσης: