Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα αφιερώνεται κάθε χρόνο η 19η Μαΐου. Τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως αποκαλούνται οι παραπάνω αυτοάνοσες παθήσεις, εκτιμώνται σήμερα σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια περιστατικά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ), τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν και στη χώρα μας λόγω της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων και της γήρανσης του πληθυσμού των ασθενών.

Τα ΙΦΝΕ προσβάλλουν κυρίως το παχύ και το λεπτό έντερο ενώ συνδυάζονται συχνά με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις και εξωεντερικές εκδηλώσεις, όπως από τις αρθρώσεις, τα μάτια ή το δέρμα, που μπορεί να προηγούνται των εκδηλώσεων του εντέρου. Εκδηλώνονται με φλεγμονή, πόνο, αιμορραγία και υποθρεψία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες καρκίνου στα όργανα που προσβάλλουν.

Για τα άτομα με ΙΦΝΕ η εξειδικευμένη φροντίδα όπως και η ειδική παρακολούθηση είναι απαραίτητες. Η εξέλιξη και κυρίως η αντιμετώπιση είναι παρόμοια και στις δύο νόσους, μπορεί να περιλαμβάνει φαρµακευτικές ή και χειρουργικές προσεγγίσεις και τη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων όπως χειρουργό, γαστρεντερολόγο, διατροφολόγο κ.α.. Πώς θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, δεδομένου ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν ιδιαίτερες περιπτώσεις για την ιδιωτική ασφάλιση;

Το timing της διάγνωσης

Οι αυτοάνοσες παθήσεις δεν εντοπίζονται ως όρος στα νοσοκομειακά προγράμματα ασφάλισης υγείας, υπάγονται ωστόσο στην ευρύτερη κατηγορία των προϋπάρχοντων νοσημάτων. Ένας γενικός κανόνας στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι οι προϋπάρχουσες παθήσεις να ήταν άγνωστες στον ασφαλισμένο κατά τη σύναψη του συμβολαίου είτε, στην αντίθετη περίπτωση, να δηλώθηκαν στον προσυμβατικό ιατρικό έλεγχο.

Στην τελευταία περίπτωση, οι εταιρείες συνήθως αποφασίζουν αν και με ποιες εξαιρέσεις ή ειδικούς όρους θα αναλάβουν την ασφάλιση του υποψηφίου με ΙΦΝΕ σύμφωνα με την κατάστασή του, τη βαρύτητα της νόσου κ.λπ.. Για την πρώτη περίπτωση ωστόσο, μια εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει την κάλυψη της ασθένειας ή οποιασδήποτε βλάβης και τυχόν επιπλοκών της ανεξαιρέτως, είτε πάλι να διατηρεί το δικαίωμα εξαίρεσης της νόσου. Εξαρτάται πάντα από την πολιτική της εταιρείας.

Αν υποθέσουμε ότι η εταιρεία θα καλύψει τη νόσο, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν το συμβόλαιό τους:

  • στην περίπτωση επέμβασης (κολεκτομή, κολοστομία, ειλεοστομία, αναστόμωση εντέρου κ.α.) για τα νοσήλια, τις εξετάσεις πριν και μετά το χειρουργείο καθώς και τις έξτρα παροχές που έχουν προσθέσει στο πρόγραμμά τους (π.χ. επίδομα νοσηλείας). Να σημειωθεί εδώ ότι 30% περίπου των ατόμων µε ελκώδη κολίτιδα και 70% με νόσο του Crohn θα χρειαστούν επέμβαση κάποια στιγμή στη ζωή τους.
  • για την επιβεβλημένη τακτική παρακολούθηση των ατόμων με ΙΦΝΕ λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου -και η οποία γίνεται σε ετήσια βάση από ένα σημείο και έπειτα-, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν μέσα από τους συμβεβλημένους με την εταιρεία γιατρούς και, αν δεν έχουν προσθέσει κάλυψη πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πρόγραμμά τους, να αξιοποιούν τα προνόμια που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για προγραμματισμένα ραντεβού έναντι χαμηλού κόστους.

Ασφάλιση σε νεότερη ηλικία

Είναι σημαντικό να ασφαλίζεται κανείς σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, όσο τα προβλήματα υγείας δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους. Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn θα εκδηλωθούν αντίστοιχα λίγο πριν και λίγο μετά την ηλικία των 30. Όπως είχαμε αναφέρει ενδεικτικά σε παλαιότερο άρθρο, ένα άτομο 30 ετών χωρίς ιστορικό υγείας, μπορεί να εξασφαλίσει έναντι €250, €500 ή €700 ετησίως βάσει του συμβολαίου, ένα ικανοποιητικό βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας με απαλλαγή στα €500, τα χρήματα δηλαδή που θα καταβάλει για τα νοσήλια προτού αναλάβει η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων

Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε