Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί που τα πλέον απίστευτα μπορούν να αποτελούν πραγματικότητα, η 13η Απριλίου εορτάζεται ως Εθνική Ημέρα Scrabble, του πιο γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού λέξεων στον κόσμο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Alfred Mosher Butts, ένας άνεργος αρχιτέκτονας από το Poughkeepsie της Νέας Υόρκης που σήμερα, αν αποτελούσε αυτήν την απειροελάχιστη πιθανότητα που δίνουν οι επιστήμονες για ανθρώπινη ζωή έως (ή και πέρα από) τα 130 χρόνια, θα γινόταν 124 ετών.

Βέβαια, διαβάζοντας στην Πανελλήνια Ένωση Scrabble ότι στις 4 Απριλίου 1993 μπήκε η τελεία στη μακρά ζωή του δημιουργού του παιχνιδιού σε ηλικία 93 ετών και πως, 10 χρόνια μετά, στις 26 του ίδιου μήνα, πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα Σχολικού Σκραμπλ, θα προτείναμε να αφιερώσουν ολόκληρο τον Απρίλιο στο πασίγνωστο παιχνίδι. Άλλωστε, υπάγεται σε μια ευρύτερη κατηγορία επιτραπέζιων παιχνιδιών που έχουν συνδεθεί με οφέλη για την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία και, τουλάχιστον κατά τα προφανή, δεν επιφυλάσσει κανέναν κίνδυνο. Εκτός βέβαια αν ζεις στη Λυόν και αποσπάς την προσοχή του γείτονά σου από μια σημαντική παρτίδα -με οδυνηρά και ακραία επακόλουθα– ή είσαι κάτω των 10 ετών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ και στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Τραυματισμών (NEISS), το διάστημα 2012-2016 πραγματοποιήθηκαν 28.000 επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για τραυματισμούς σχετιζόμενους με παιχνίδια και άλλες 38.000 επισκέψεις ειδικά για περιστατικά με μπίλιες. Οι μισοί περίπου ασθενείς ήταν κάτω των 10 ετών και το 10% των περιπτώσεων ήταν επανεισαγωγές. Οι συνηθέστερες αιτίες αφορούσαν:

  • βρέφη και νήπια που κατάπιαν τμήματα παιχνιδιών
  • πάτημα ή γλίστρημα σε κομμάτια παιχνιδιού που είχαν ξεμείνει στο πάτωμα (π.χ. το ταμπλό)
  • τραυματισμούς στα μάτια από το μοίρασμα των παιγνιόχαρτων ή τη ρίψη ζαριών
  • διάστρεμμα καρπού από το χτύπημα των καρτών στο τραπέζι
  • τραύματα κεφαλής από παιχνίδια που έπεσαν από ράφι
  • ζάλη και πόνος στην πλάτη από την πολύωρη καθιστική θέση
  • μούδιασμα, θυλακίτιδα στις αρθρώσεις ή πόνος στα χέρια, τον αυχένα και τους ώμους από το πολύωρο παιχνίδι με χαρτιά
  • πτώση από καρέκλες.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τα παιχνίδια με κάρτες με επιληπτικές κρίσεις.

Το τρίπτυχο «παιδί-παιχνίδι-τραυματισμοί» δεν είναι νέο αλλά αναπόφευκτο στάδιο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Η Βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη των Ατυχημάτων (RoSPA) εξηγώντας το φαινόμενο, αναφέρει: «επειδή τα παιδιά απορροφώνται συχνά από τα δικά τους ενδιαφέροντα, πιθανώς αγνοούν τον χώρο τριγύρω τους. Έχουν περιορισμένη αντίληψη του περιβάλλοντος λόγω της έλλειψης εμπειρίας ή ανάπτυξης. Δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών από τις πολλές νέες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά».

Παρ’ όλα αυτά, και για να μην αδικήσουμε τους μικρούς μας φίλους, η ίδια η βιομηχανία εκτίναξε πολλές φορές -και δη στο παρελθόν- τους κινδύνους από τα παιχνίδια, με κούκλες που μπορούσαν να «μασουλήσουν» κατά λάθος δάχτυλα ή μαλλιά, βελάκια με μεταλλικές αιχμές που οδήγησαν σε χιλιάδες τραυματισμούς, παιχνίδια που περιείχαν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες όπως αμίαντο ή ακόμα και ουράνιο, αεροπλανάκια που μπορούσαν να εκραγούν στον αέρα και πολλά ακόμα παιχνίδια που αποσύρθηκαν από την αγορά για λόγους ασφαλείας.

Ακόμη και σήμερα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε μεταχειρισμένα πλαστικά παιχνίδια ή και σημερινά προϊόντα όπως ακουστικά, πλαστικά παιχνίδια, ρούχα κ.α..

Μια οικονομική ασπίδα για το παιδί

«Tα ατυχήματα είναι η κυριότερη παιδική ασθένεια» έχουν επισημάνει με άρθρα τους στο ygeiamou ειδικοί, μια ασθένεια που, όση φροντίδα και αν δείξουν οι γονείς, δύσκολα κάποιο παιδί θα τη γλυτώσειΕστιάζοντας όμως στο βασικό σημείο προσοχής, ότι δηλαδή στα παιδικά ατυχήματα ισχύει ο κανόνας «η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία», δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε μια απλή μα ουσιαστική προληπτική κίνηση για την προστασία του παιδιού: ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα νοσοκομειακής κάλυψης από ατύχημα.

Τον χειμώνα που πέρασε και με αφορμή το ορμητικότερο κύμα λοιμώξεων, υπογραμμίσαμε τη σημασία ασφάλισης του παιδιού σε κάποιο πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης για περίπτωση ασθενειών. Για πολλούς λόγους εντούτοις -και μάλλον όχι από απροθυμία- αρκετοί γονείς θα αναζητήσουν ακόμα πιο οικονομικές λύσεις για την ασφάλιση του παιδιού τους και μια τέτοια από αυτές αποτελούν τα ασφαλιστήρια ατυχημάτων.

Με χαμηλότατο ασφάλιστρο όπως 3,5 ή 4€ τον μήνα, κάθε γονέας μπορεί να προσφέρει στο παιδί του ένα πολύτιμο ασφαλιστικό συμβόλαιο που, στην περίπτωση ατυχήματος, θα καλύψει:

  • τα νοσήλια
  • δαπάνες συνοδού ή αποκλειστικής νοσοκόμας
  • την περίθαλψη στα επείγοντα
  • τη συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις
  • ιατρικές επισκέψεις για δεύτερη ιατρική γνώμη
  • την υγειονομική μεταφορά με κάθε αναγκαίο μέσο
  • ημερήσιο επίδομα νοσηλείας
  • 24ωρη επικοινωνία για συμβουλές από ιατρικό team.

Συχνά παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης με προαιρετικές καλύψεις όπως χρήματα εν είδει επιδόματος για τους γονείς. Το ετήσιο κεφάλαιο κάλυψης μπορεί να είναι αρκετά υψηλό (π.χ. 20.000€) και για τα επείγοντα στα 500€ ανά περιστατικό. Ίσως αξίζει να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να προετοιμαστείτε για τις επόμενες ημέρες. Ο καιρός ανοίγει, τα παιδιά θα αρχίσουν να παίζουν με εντονότερους ρυθμούς και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση από τη διαβεβαίωση πως, ακόμα και αν επέλθει ο κίνδυνος, θα παρασχεθούν οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Διαβάστε επίσης: 

Ασφάλιση: Τέσσερις προτάσεις για την πλήρη προστασία του παιδιού

Ασφάλιση παιδιού – Καλύψεις: Ποια είναι η ιδανική επιλογή