Μετά το σήμα κινδύνου από τους μετεωρολόγους για έντονα καιρικά φαινόμενα με κεραυνούς και χαλάζι, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες σε συστάσεις προς τους πολίτες για επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής και λήψης αναγκαίων μέτρων προστασίας έναντι των βροχοπτώσεων, καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση επισημαίνει τους κινδύνους στο σπίτι, το αυτοκίνητο ή εξωτερικούς χώρους από χειμάρρους και ρέματα, από πτώσεις κεραυνών, δέντρων, πινακίδων ή αντικειμένων καθώς και από ηλεκτροπληξία.

Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει πλήθος προϊόντων που καλύπτουν κάθε πολύτιμο αγαθό, από την υγεία έως την περιουσία. Η ασφάλιση, άλλωστε, λειτουργεί σαν μια «ομπρέλα» που προστατεύει από τις αναποδιές και τα αναπάντεχα της ζωής. Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως που η ομπρέλα μπορεί να «μπαζει» νερά. Τις γνωρίζετε;

1. Παροχές στα ασφαλιστήρια υγείας

Ένα στραβοπάτημα στον πλημμυρισμένο δρόμο ή ένα τροχαίο ατύχημα μπορεί να σας οδηγήσουν με κάταγμα στο νοσοκομείο. Για το σενάριο αυτό αλλά και κάθε σχεδόν πρόβλημα υγείας που οφείλεται στην κακοκαιρία, τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης για ασθένειες και ατυχήματα θα παράσχουν κάλυψη, ενώ για παροχή βοηθειών στα εξωτερικά ιατρεία είναι αναγκαία και η κάλυψη για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι επιστημονικές έρευνες εντούτοις αναδεικνύουν τις περιπτώσεις που θα εξαιρεθούν.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, τις ημέρες πριν και κατά την καταιγίδα αυξάνονται τα επείγοντα περιστατικά για παθήσεις του αναπνευστικού όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα, οι παροξύνσεις των οποίων μπορεί να επιβάλουν την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Στον προσυμβατικό έλεγχο ασφαλισιμότητας, οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα για το αναπνευστικό σύστημα όπως αν πάσχουν από δύσπνοια, άσθμα, βρογχίτιδα ή ασθένεια του πνεύμονα, περιπτώσεις που, μαζί με τις επιπλοκές τους, μάλλον θα εξαιρεθούν με ειδικό όρο εφόσον η εταιρεία προχωρήσει στη σύναψη του συμβολαίου. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Μια ακόμη παροχή που μπορεί να «ακυρώσουν» τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η υγειονομική μεταφορά. Οι περισσότερες εταιρείες καθιστούν σαφές πως στην περίπτωση που δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον συντονισμό της επιχείρησης, έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν την παροχή, ενώ κάποιες θα αποζημιώσουν απολογιστικά έως ενός ποσού (π.χ. 500€) για τα έξοδα μεταφοράς που κατέβαλε ο ασφαλισμένος για τη διακομιδή του.

2. Καλύψεις ατυχημάτων από άλλα ασφαλιστήρια

Κατάγματα, εκδορές, διαστρέμματα, ρήξεις, τραύματα στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη από ένα γλίστρημα είναι από τα συχνότερα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στο σπίτι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Μάταια όμως θα αναμένουν αποζημίωση για τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική φροντίδα τους όσοι περιόρισαν την προστασία της υγείας τους στην κάλυψη ατυχήματος εντός του ασφαλισμένου σπιτιού ή κοινόχρηστων χώρων, μια προαιρετική παροχή που εντοπίζεται σε σύγχρονα ασφαλιστήρια κατοικίας. Αντίστοιχα, στην περίπτωση θανάτου εντός του σπιτιού (λ.χ. από ηλεκτροπληξία) είτε μόνιμης ολικής ανικανότητας, οι ασφαλισμένοι δεν θα λάβουν το ασφαλισμένο κεφάλαιο που προβλέπει η εν λόγω παροχή, καθώς πλημμύρες, καταιγίδες και άλλα φυσικά φαινόμενα υπάγονται στις συνήθεις εξαιρέσεις. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Η παραπάνω εξαίρεση εντοπίζεται και στους όρους της προαιρετικής κάλυψης προσωπικού ατυχήματος του οδηγού που προσφέρεται με τα συμβόλαια αυτοκινήτου, με την έντονη κακοκαιρία να βγάζει «εκτός» και την παροχή Οδικής Βοήθειας. Η αναστολή της παροχής είναι δικαίωμα της εταιρείας που διασφαλίζεται με σχετικό όρο, όπου σημειώνεται ότι θα ενεργοποιηθεί ξανά όταν η κατάσταση στην πληγείσα περιοχή το επιτρέψει.

3. Ταξιδιωτικές ασφαλίσεις

Επιλέγοντας ένα ασφαλιστήριο με πρόβλεψη έκτακτου επαναπατρισμού, οι ασφαλισμένοι θα καλυφθούν για την αγορά εισιτηρίων επιστροφής από το ταξίδι εάν πλημμύρα ή άλλη φυσική καταστροφή προκάλεσε ζημιά στο σπίτι τους και η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Προσοχή όμως: εάν θύελλες, καταιγίδες, πλημμύρες κ.λπ σας βρουν στη χώρα που ενδεχομένως κάνετε τις διακοπές σας και, ενώ οι τοπικές αρμόδιες αρχές συστήνουν την παραμονή στο σπίτι εσείς επιλέξετε μια περιπετειώδη βόλτα στην άγνωστη γη, ένα πιθανό ατύχημα και οι συνέπειές του θα εξαιρεθούν ως «σκόπιμη έκθεση σε εξαιρετικό ή αναίτιο κίνδυνο».

Υγιείς κάτω από γερή στέγη

Η καταιγίδα και αντίστοιχα φαινόμενα δεν αποτελούν φυσικά εξαιρέσεις σε όλα τα ασφαλιστικά προϊόντα. Τα συμβόλαια κατοικίας/περιουσίας περιλαμβάνουν στις βασικές καλύψεις τους τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από φυσικά φαινόμενα, στη λίστα των οποίων η καταιγίδα και η θύελλα αναγράφονται ρητά μαζί με άλλα όπως πλημμύρα, χιονόπτωση, χαλαζόπτωση ή παγετός (περισσότερα εδώ). Σε παλαιότερο άρθρο πάλι, είχαμε αναφερθεί ειδικότερα στις καλύψεις για τις -αναμενόμενες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες- ηλεκτρολογικές βλάβες. Για κάθε τομέα, υπάρχει μια σειρά από ισχυρά ασφαλιστήρια. Αναζητήστε στην αγορά εκείνα που θα σας απαλλάξουν από τα άγχη για κάθε απρόοπτο της ζωής.

Διαβάστε επίσης

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο