Από το 1996 και κάθε χρόνο, η 12η Οκτωβρίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας, και γίνεται αφορμή για ενημέρωση και διάλογο σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις που αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, ευθύνονται για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Ειδικότερα στη χώρα μας εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα άτομα με ρευματικές παθήσεις εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

Σε παλαιότερο άρθρο έχουμε αναφερθεί στις καλύψεις των ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής περίθαλψης για τη συχνότερη ρευματική πάθηση στον γενικό πληθυσμό, την οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια μη φλεγμονώδη διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος που επηρεάζει τις αρθρώσεις και δυσχεραίνει την καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, στην εκδήλωση της οποίας συντείνουν μεταξύ άλλων και η ενασχόληση με συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες που καταπονούν τις αρθρώσεις.

Εν προκειμένω, μιας και η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας όπως υποστηρίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων, εξετάζουμε πώς καλύπτεται η ρήξη χόνδρου γόνατος ή αλλιώς οστεοχονδρίτιδα, μια βλάβη που προτιμά τους νέους κάτω των 25 ετών -κυρίως άρρενες- από τον αθλούμενο κατά το πλείστον πληθυσμό που αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, πέραν της ηλικίας και της σωματικής δραστηριότητας, στους παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με τη χρονδροπάθεια συμπεριλαμβάνονται οι διαταραχές της οστεογένεσης, ορμονικοί λόγοι, η παχυσαρκία, τραυματισμοί κ.α..

Η οστεοχονδρίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με πόνο που επιτείνει η σωματική δραστηριότητα, επεισόδια οιδήματος ή/και συγκέντρωσης αρθρικού υγρού (ύγραρθρο), περιορισμό στο εύρος κίνησης της άρθρωσης έως και αδυναμία έκτασης του γονάτου σε προχωρημένη κατάσταση.

Η κάλυψη της επέμβασης 

Ορθοπαιδικοί χειρουργοί εξηγούν στο ygeiamou ότι οι χόνδρινες βλάβες δεν αντιμετωπίζονται συντηρητικά αλλά αποκαθίστανται χειρουργικά. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις οστεοχόνδρινης βλάβης επετεύχθη η πλήρης επίλυση του πόνου με συντηρητική αγωγή.

Η οστεοχονδρίτιδα διαγιγνώσκεται με απλές ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία και, εφόσον αποφασιστεί η χειρουργική αντιμετώπιση, ο ασθενής θα υποβληθεί ακτινογραφίες, αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογράφημα καθώς και έλεγχο από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο, ενώ θα γίνει λήψη του ιατρικού ιστορικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νοσηλεία θα είναι μιας ημέρας και ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο την επομένη της επέμβασης. Όλα αυτά καλύπτονται ως μεσαία ορθοπαιδική επέμβαση και, συγκεκριμένα, ως «Επεμβάσεις επί οστεοχονδρίτιδος» κατά τον ακριβή όρο που απαντάται στα συμβόλαια υγείας. Η αφαίρεση υπολειμμάτων οστών και ο χειρουργικός καθαρισμός που διενεργούνται στην επίμαχη περίπτωση, αναφέρονται και διακριτά στους πίνακες των επεμβάσεων.

Εντούτοις, ενδέχεται ο ορθοπαιδικός χειρουργός να προκρίνει τη συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει μείωση ή και αποχή από τις αθλητικές κι έντονες δραστηριότητες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπείες, οι οποίες εντούτοις δεν καλύπτονται από το νοσοκομειακό πρόγραμμα λόγω μη προηγηθείσας επέμβασης. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθείτε για την παροχή «ιατροφαρμακευτικά έξοδα» εδώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις βλεφάρων – Βλεφαροπλαστική: Ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας

Ασφάλιση – Ομαδικές δραστηριότητες: Oι καλύψεις που προστατεύουν τους συμμετέχοντες