Για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας δεν αρκεί πάντα μία νοσηλεία. Πολλές φορές φορές ο ασθενής θα χρειαστεί να εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο δύο ή περισσότερες φορές για την ίδια ή συναφή αιτία είτε σε επιπλοκές που προκλήθηκαν από αυτή, μια διαδικασία που στα συμβόλαια υγείας περιγράφεται με τον όρο «διαδοχικές νοσηλείες».

Κάποια ασφαλιστήρια διευκρινίζουν ότι στις ως άνω περιπτώσεις συµπεριλαµβάνονται και πιθανά έξοδα επείγουσας προς νοσηλεία µεταφοράς ασθενούς.

Πώς καλύπτεται ο ασφαλισμένος σε αυτές τις περιπτώσεις;

Όταν γίνει η εισαγωγή στο νοσοκομείο, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει το εκπιπτόμενο ποσό (απαλλαγή) το οποίο μπορεί να ανέρχεται ενδεικτικά σε 1.000-1.500€ και τα υπόλοιπα νοσήλια θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρία. Στις περιπτώσεις διαδοχικών νοσηλειών, ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώσει ξανά την απαλλαγή καθώς η εταιρεία θα τη θεωρήσει ως μία συνεχόμενη νοσηλεία.

Προσοχή όμως: Κάθε εταιρεία θέτει το δικό της χρονικό όριο, υπέρβαση του οποίου θα σημάνει νέα, διαφορετική νοσηλεία. Έτσι, σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα οι διαδοχικές νοσηλείες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 90, 45 ή και 30 ημέρες, με την προϋπόθεση πάντα ότι η ασφαλιστική κάλυψη είναι σε ισχύ.

Ωστόσο, προσθέτουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, υπάρχει κατηγορία συμβολαίων που εξετάζει πόσο έχει επιβαρύνει την εταιρία ο ασφαλισμένος και εάν επί παραδείγματι δεν έχει κάνει χρήση του ασφαλιστηρίου δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος του, ωφελείται περισσότερο ως προς τον τρόπο αφαίρεσης του ποσού της απαλλαγής. Δηλαδή το ποσό αφαιρείται μια φορά κατά την πρώτη νοσηλεία και έπειτα δεν χρειάζεται να καταβληθεί ξανά από τον ασφαλισμένο όσες φορές και αν μπει στο νοσοκομείο μέσα στο έτος ασφάλισης και ανεξαρτήτως χρονικής απόστασης των νοσηλειών.

Σημειώνεται επιπλέον ότι οι ασφαλισμένοι με συμβόλαιο που προβλέπει όριο κάλυψης ανά έτος ασφάλισης όπως 70.000€ , ή 500.000€ και όχι ανά περιστατικό, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην εξαντληθεί εξαιτίας διαδοχικών νοσηλειών.

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται

Βασικές εξαιρέσεις του αυστηρού χρονικού πλαισίου που θα κρίνει την κάλυψη των διαδοχικών νοσηλειών ως μία, αποτελούν για το σύνολο των ασφαλιστηρίων υγείας οι χηµειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Λιγότερα συχνές περιπτώσεις που υπάγονται σε αυτόν τον κανόνα μπορεί να αποτελέσουν εφόσον το προβλέπει η εταιρεία:

  • η περιοδική αιμοκάθαρση
  • οι ραδιοθεραπείες
  • οι επεμβάσεις αισθητικής αποκατάστασης μαστών με ενθέματα σε περίπτωση προγενέστερης χειρουργικής επέμβασης για κακοήθεια
  • οι χειρουργικές επεμβάσεις ή επιπλοκές αυτών για ορθοπεδικά θέματα συνεπεία του ιδίου Ατυχήματος,
    συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης υλικών οστεοσύνθεσης που ακολουθούν τις αντίστοιχες χειρουργικές επεμβάσεις τοποθέτησης
  • οι περιπτώσεις περιπτώσεις αισθητικής αποκατάστασης δερματικών βλαβών ως συνέπεια εκτεταμένων εγκαυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων

Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε