Η σημερινή ημέρα, 21 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στη νευροεκφυλιστική νόσο που κρύβεται πίσω από το 50%-70% των περιπτώσεων άνοιας. Η Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ έχει στόχο να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει σχετικά με μια συχνή πάθηση που συνοδεύεται από έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, της μνήμης, της σκέψης, του λόγου, τον προσανατολισμού και της προσωπικότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η άνοια αφορά 50.000.000 άτομα παγκοσμίως, 10.500.000 στην Ευρώπη και 200.000 στην Ελλάδα, ενώ δραματική αναμένεται η αύξηση του αριθμού στο μέλλον.

Από τα πρώτα ήδη συμπτώματα, η νόσος Αλτσχάιμερ θα επηρεάσει τη λειτουργικότητα του ατόμου στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον. Όταν η πάθηση εξελιχθεί, το άτομο δεν θα μπορεί πλέον να αυτοεξυπηρετηθεί και θα πρέπει, για τη δική του ασφάλεια, να είναι υπό συνεχή φροντίδα και παρακολούθηση από τους οικείους του. Αν και η αποτελεσματική θεραπεία για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί ακόμη «άπιαστο» στόχο των επιστημόνων, σήμερα υπάρχει δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, παρεμβάσεις βελτίωσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Πώς καλύπτει η ασφάλιση υγείας

Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν θα αποτελέσει άμεση αιτία νοσηλείας και δεν καλύπτεται από ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης. Άλλωστε, οι επιπτώσεις της αποτυπώνονται στη «νοητική, διανοητική ή νευρική δυσλειτουργία», όρους δηλαδή που τα σχετικά συμβόλαια χρησιμοποιούν για την εξαίρεση των ψυχολογικών ή ψυχιατρικών παθήσεων. Αν και η νευροεκφυλιστική νόσος δεν εμπίπτει στις κατηγορίες αυτές, τα συμπτώματά της είναι εκείνα που εν προκειμένω δεν αποτελούν καλυπτόμενους κινδύνους.

Όσοι όμως είναι ασφαλισμένοι σε προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων, μπορούν να επωφεληθούν για τους σχετικούς ελέγχους. Για τη διάγνωση συνεπώς -τη δύσκολη συχνά καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται σιωπηρά και εξελίσσονται με βραδύ ρυθμό- η κάλυψη Εξωνοσοκομειακών Δαπανών, με το ετήσιο κόστος της να κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος τιμών -70€ έως 1.000€- και ισόβια κάλυψη πλήθους διαγνωστικών εξετάσεων έως ενός ποσού όπως 2.000€ ανά έτος, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα έναντι χαμηλής συμμετοχής από τον ασφαλισμένο ή και τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, ενώ η ανοικτή είσοδος στα προγράμματα σε ενήλικες έως 75 ετών συνήθως -και εφόσον το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό- καθιστά εφικτή τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να εντοπιστεί η περίπτωση άνοιας ή να αποκλειστούν άλλες παθολογικές αιτίες των συμπτωμάτων.

Τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα κέντρα περιλαμβάνουν την αρμόδια για την περίπτωση ειδικότητα του νευρολόγου, ο οποίος θα προβεί στον αναγκαίο έλεγχο της λειτουργίας του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών ενδεχομένως επιπλέον εξετάσεις όπως εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους (αξονική, μαγνητική τομογραφία), εγκεφαλογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα.

Η βασική κάλυψη εντούτοις είναι επιδοματικού χαρακτήρα και παρέχεται μέσα από την Ασφάλιση Σοβαρών ΑσθενειώνΤο ασφαλιστικό προϊόν, ανεξάρτητα ή ως συμπληρωματικό πρόγραμμα, προβλέπει την καταβολή εφάπαξ κεφαλαίου έως και 300.000€ ανάλογα με την εταιρεία. Τα μετρητά που καταβάλλονται ως αποζημίωση μπορούν να ανακουφίσουν την οικογένεια του ασθενούς από τα οικονομικά βάρη αλλά και την ψυχική και σωματική κόπωση, επιτρέποντας την πρόσληψη κάποιου βοηθού ή την εισαγωγή του ασθενούς σε Κλινική Βραχείας Νοσηλείας. Το χρονικό διάστημα φιλοξενίας φτάνει συνήθως τον ένα μήνα και συμβάλλει επιπροσθέτως στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης του ασθενούς.

Οι περισσότερες εταιρείες θα ζητήσουν δικαιολογητικά για την παροχή του επιδόματος, όπως το ένα κλινικών εξετάσεων που περιλαμβάνουν: ψυχολογικά τεστ από τα οποία προκύπτουν 1 ή 2 γνωστικές αδυναμίες, σταδιακή απώλεια μνήμης χωρίς όμως διαταραχή της συνείδησης ή συννοσηρότητα με άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος ή άλλες αιτίες άνοιας όπως από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ατυχήματα μετά τη διάγνωση

Δεδομένης της εξαίρεσης της νόσου από τα ασφαλιστήρια υγείας, ρωτήσαμε ειδήμονες των ασφαλιστικών τι προβλέπεται για την περίπτωση που η άνοια της νόσου Αλτσχάιμερ που διαγνώστηκε μετά την υπογραφή του συμβολαίου γίνει αιτία για κάποιο τροχαίο με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου ή προσωπικό του ατύχημα. Όπως σημειώνουν νευρολόγοι, η ήπια νόσος Αλτσχάιμερ δεν σημαίνει απαραιτήτως παύση της οδήγησης, ωστόσο σημεία όπως π.χ. η επιθετική συμπεριφορά ή η υπνηλία κατά την οδήγηση μαρτυρούν πως ίσως το «τιμόνι» πρέπει να αποφεύγεται. Έπειτα ο κίνδυνος για πτώσεις πολλαπλασιάζεται από την άνοια.

Σε περίπτωση λοιπόν που η νόσος διαγνώστηκε:

  • μετά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου προσωπικού ατυχήματοςη εταιρεία θα καλύψει κανονικά τα νοσήλια και τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες για την περίθαλψη του ατυχήματος
  • ενόσω υπήρχε ενεργό συμβόλαιο αυτοκινήτου και ο ασφαλισμένος με την πάθηση προκάλεσε ένα σοβαρό τροχαίο, η εταιρεία θα καλύψει την αστική ευθύνη. Ωστόσο, μπορεί πάντα να ανατρέξει στον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και να διαπιστώσει την ύπαρξη της νόσου, κάτι που, έστω και σε ελάχιστες πιθανότητες, μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνία μεταξύ των δύο μελών της ασφαλιστικής σύμβασης.

Διαβάστε επίσης

Έξοδα Νοσηλείας: Πώς αποζημιώνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Πότε και τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας

Ημερήσια Nοσηλεία: Τι να προσέξετε για να μην πληρώσετε από την τσέπη σας