H 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ερυθρά Ημισέληνο και τον Ερυθρό Σταυρό ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Όπως ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τη συγκεκριμένη ημέρα «τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και μια μικρή ποσότητα από το αίμα που έχει».

Με κάθε αιμοδοσία ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές, εκτιμά ο ΠΟΥ, και αναφέρει μεταξύ άλλων στο φετινό του μήνυμα για την ημέρα: «Το αίμα και τα παράγωγα του αίματος αποτελούν βασικούς πόρους για την αποτελεσματική διαχείριση περιπτώσεων γυναικών που υποφέρουν από αιμορραγία λόγω εγκυμοσύνης και τοκετού, παιδιά που πάσχουν από σοβαρή αναιμία λόγω ελονοσίας και υποσιτισμού, ασθενείς με διαταραχές στο αίμα και τον μυελό των οστών, αιματολογικά κληρονομικά νοσήματα και ανοσοανεπάρκειες, τραυματίες καθώς και άτομα που υποβάλλονται σε προηγμένες ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις. Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική, όχι όμως και η πρόσβαση σε αίμα για όλους όσοι το χρειάζονται. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα έντονες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Το ολικό αίμα μεταγγίζεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αλλά, συνήθως, μεταγγίζεται με τη μορφή των τριών κύριων συστατικών του πλάσμα, αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία αξιοποιούνται για διαφορετικά περιστατικά. Ενδεικτικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταγγίζονται για την κάλυψη απώλειας αίματος από ατυχήματα, τραυματισμούς, χειρουργικές επεμβάσεις και σε άτομα με αναιμίες όπως η μεσογειακή, τα αιμοπετάλια για περιπτώσεις θρομβοπενίας ή άλλων διαταραχών των αιμοπεταλίων και το πλάσμα σε εκτεταμένα εγκαύματα και αλλού.

Η μετάγγιση αίματος στα νοσοκομειακά προγράμματα

Σύμφωνα με τους όρους των ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής περίθαλψης, ως νοσηλεία ορίζεται η ιατρικώς επιβεβλημένη εισαγωγή του ασφαλισμένου και η παραμονή του με διανυκτέρευση για μια (τουλάχιστον) ή περισσότερες ημέρες εντός νοσοκομείου, για να υποβληθεί σε διάγνωση και θεραπεία. Διευκρινίζεται όμως ότι ως νοσηλεία λογίζεται και η ιατρικώς αναγκαία εισαγωγή του ασφαλισμένου, χωρίς διανυκτέρευση, για διάφορες περιπτώσεις μεταξύ των οποίων και η μετάγγιση αίματος και παραγώγων αίματος.

Τα εν λόγω συμβόλαια καλύπτουν όλες τις νοσηλευτικές δαπάνες (π.χ. ιατρικές αμοιβές, έξοδα χειρουργικών επεμβάσεων, αμοιβές χειρουργών, βοηθών και αναισθησιολόγων, έξοδα για φάρμακα, μικροβιολογικές αναλύσεις κ.α.) συμπεριλαβανομένου του υγειονομικού υλικού που απαιτείται στην περίπτωση της μετάγγισης όπως αντισηπτικό διάλυμα, γάντια, νεφροειδές δοχείο, γάζες, συσκευή μετάγγισης αίματος ή παραγώγων με φίλτρο, φλεβοκαθετήρας, σύριγγες και αμπούλες. ελαστικός σωλήνας περίδεσης, πουάρ ταχείας μετάγγισης και αυτοκόλλητο επίθεμα για την στερέωση του φλεβοκαθετήρα.

Κάποια συμβόλαια θα καταστήσουν σαφές την ανάληψη των εξόδων (ως το όριο που προβλέπει το πρόγραμμα) για τη μετάγγιση σε Ελλάδα και εξωτερικό και κάποιες εταιρείες, στο πλαίσιο συμπληρωματικών παροχών για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, θα αναλάβουν τις δαπάνες για αποστολή ορών αίματος (όπως και ιατρικών εργαλείων, φαρμάκων κ.ο.κ.), στον τόπο που βρίσκεται ο ασφαλιζόμενος εφόσον είναι απαραίτητο.

Αναζητήστε περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες από τον ασφαλιστή σας ή τον πάροχο της ασφάλισης, και μην αμελήσετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για όλες τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες και γιατί αξίζει να γίνετε αιμοδότες.

Διαβάστε επίσης

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Έκτακτη νοσηλεία: Οι καλύψεις που φέρνουν κοντά σας τους συγγενείς σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται