Την 1η Ιουνίου καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Γονέων ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης το 2012. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ για τον κρίσιμο ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών, «η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων αναγνωρίζει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών. Για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και σε κλίμα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης».

Βασικό στοιχείο της ευημερίας κάθε οικογένειας είναι η συνολική υγεία όλων των μελών της. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περιλαμβάνει όλες τις διαγνωστικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις που επιτρέπουν την τακτική παρακολούθηση της υγείας, ενώ σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η παροχή της επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής. Χάρη στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση έπειτα, εξασφαλίζεται η διατήρηση και διασφάλιση της καλής υγείας.

Για τον λόγο αυτό, το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν υιοθετήσει μια πολιτική ειδικών παροχών προς τους ασφαλισμένους τους που περιλαμβάνει και ένα ανεκτίμητης αξίας δώρο: ένα ετήσιο check-up μία φορά κάθε ασφαλιστική περίοδο, προσαρμοσμένο στις βασικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος συνήθως παρέχεται δωρεάν εφόσον πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο με την εταιρεία διαγνωστικό κέντρο και, σπανιότερα, για το μηδενικό κόστος θα απαιτηθεί συμμετοχή δημόσιου φορέα ασφάλισης, διαφορετικά θα υπάρξει μια μικρή συμμετοχή. Για τη διενέργειά τους στα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο της ασφαλιστικής εταιρείας ώστε να γίνει ο κατάλληλος συντονισμός.

Το πακέτο check-up, αναλόγως του νοσοκομειακού προγράμματος που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος; προβλέπει:

  • για ενήλικες άνδρες, Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, ΗΚΓ, PSA, Υπέρηχο Προστάτη, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση
  • για ενήλικες γυναίκες, Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, ΗΚΓ, Test PAP, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση, Υπέρηχο Μαστών, Μαστογραφία
  • για ανήλικους, Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Χοληστερίνη αίματος, Σίδηρο αίματος, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, SGOT, SGPT, γ GT, Παιδιατρική εξέταση.

Πρέπει να ανφερθεί, σύμφωνα με επισημάνεις των ειδημόνων, ότι για κάποιες από τις παραπάνω εξετάσεις προβλέπονται ηλικιακά όρια. Έτσι, η Μαστογραφία μπορεί να προβλέπεται για γυναίκες άνω των 40 ή τωνξ 41 ετών αναλόγως την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Ετήσιο check up: Γιατί να επιλέξετε έξτρα πακέτο πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Δωρεάν ετήσιο check-up: Τι περιλαμβάνει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία

Να τι πρέπει να περιλαμβάνει το τέλειο check up