Μια κυνική ιδιότητα της ζωής -μα αναγκαίος μηχανισμός αυτοσυντήρησής της εξίσου-, είναι ότι μπορεί να διακόπτεται ή να διαταράσσεται για μερικούς, ενόσω για άλλους θα συνεχίσει να εξελίσσεται ομαλά και ανεμπόδιστα. Μπορεί σε κάποιο σημείο του χάρτη, στον ευρύτερο γειτονικό μας χώρο, ο χρόνος να έχει παγώσει, αύριο όμως, στις 15 Μαρτίου, η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον τουρισμό καταργώντας τη συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), το έντυπο που χρησιμοποιείται για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τους εισερχόμενους επιβάτες.
Η χώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την υποδοχή των ταξιδιωτών που αναμένονται πολυάριθμοι, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, περί αύξησης 20% έως 30% στις κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα. Μια πρόγευση είχε δώσει άλλωστε και ο περασμένος Ιανουάριος, για τον οποίο τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έδειξαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 223,6% σε σύγκριση με το 2021.
Τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Το δικό τους μερίδιο από την τουριστική πίτα θα διεκδικήσουν φέτος και οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν (ενοικιάζουν) ακίνητα για ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε φορά μέσα από εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το περιώνυμο Airbnb. Τα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων, συγκροτημάτων ή εξοχικών κατοικιών, χαίρουν ευρείας απήχησης στους απανταχού ταξιδιώτες που τα προκρίνουν ως μια οικονομική λύση για τη διαμονή τους κατά τις διακοπές.

Οι ενοικιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τέτοια χρήση ενός ακινήτου δεν αρκεί η απλή κάλυψη κατοικίας -την οποία ενδεχομένως η ασφαλιστική εταιρεία να αρνηθεί όταν της γνωστοποιηθεί η πρόθεση του ιδιοκτήτη- αλλά, καθώς πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με νομικές υποχρεώσεις και αυξημένα ρίσκα από την εναλλαγή ενοικιαστών (επιχειρηματική δραστηριότητα) θα πρέπει να εξασφαλίσουν την προστασία της μέσα από τα ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Καλύψεις και κόστος

Οι ενοικιαστές/ιδιοκτήτες χρειάζεται να είναι διπλά καλυμμένοι, τόσο για την οικοδομή και το περιεχόμενο όσο και για την αστική ευθύνη απέναντι σε τρίτους, ούτως ειπείν τους ενοίκους ή γείτονες της ιδιοκτησίας σας.

Οι βασικές καλύψεις σχετικά με την ιδιοκτησία αφορούν ζημιές που μπορεί να προκύψουν από πυρκαγιά (εμπρησμός, βραχυκύκλωμα, μετάδοση φωτιάς, ζημιές κατά την πυρόσβεση κ.α.), έκρηξη από κάθε αιτία, φυσικά φαινόμενα (πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, πτώση κεραυνού, χιόνι, παγετό, χαλάζι κ.α.) και άλλους εξωγενείς παράγοντες (τρομοκρατικές και κακόβουλες ενέργειες όπως κλοπή και διάρρηξη, στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες, πολιτικές ταραχές, πτώση δέντρων κ.α.).

Στις προαιρετικές καλύψεις μπορεί να περιλαμβάνονται εξασφάλιση δόσεων στεγαστικού δανείου σε περίπτωση καταστροφής του κτιρίου, αμοιβές για δημόσιες αρχές κ.ο.κ., δαπάνες φύλαξης κατοικίας σε περίπτωση που το κτίσμα χαρακτηριστεί ακατάλληλο για κατοίκηση εξαιτίας καλυπτόμενου κινδύνου, επίδομα απώλειας εσόδων, σεισμός κ.α.

Αναφορικά με την αστική ευθύνη, οι επίμαχες πλατφόρμες προσφέρουν συνήθως τη δυνατότητα ασφάλισης αστικής ευθύνης για οικοδεσπότες αναφορικά με σωματικές βλάβες επισκεπτών ή τρίτων, κλοπή ή καταστροφή περιουσίας τρίτων και ζημιά σε κοινόχρηστους χώρους από τον επισκέπτη, ωστόσο οι ειδικοί των εν λόγω ασφαλίσεων επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των παροχών με ένα ανεξάρτητο ασφαλιστήριο για την αστική ευθύνη.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά προβλέπονται μικρές απαλλαγές, ήτοι τη συμμετοχή του λήπτη της ασφάλισης για την αποκατάσταση/αντικατάσταση ζημιών -π.χ. για διάρρηξη σωληνώσεων 10% επί της ζημίας με ελάχιστο 850€– ενώ τα ασφάλιστρα είναι οικονομικά. Επί παραδείγματι, για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. με κάλυψη για οίκημα και περιεχόμενο, το μηνιαίο ασφάλιστρο μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 30 έως 40 ευρώ.

Προϋποθέσεις και σημεία προσοχής

Για να προχωρήσει η εταιρεία στη σύναψη σύμβασης, θα ελέγξει αν η υποψήφια προς ασφάλιση κατοικία πληροί βασικές προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων:

  • Καθαρό ιστορικό ζημιών για τα τελευταία έτη και δήλωση επισκευής/ανακαίνισης
  • Εξαιρετική κατασκευή (π.χ. σκελετός και οροφή οικοδομής από μπετόν αρμέ κ.α.)
  • Οικοδομική άδεια ανέγερσης μετά το 1960 ώστε να έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας
  • Άδεια λειτουργίας ή αποδεικτικό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής ανά εκμισθωμένο ακίνητο.

Τέλος, η εταιρεία θα απαιτήσει πιθανώς την λήψη μέτρων ασφαλείας όπως ύπαρξη πυροσβεστήρα για περίπτωση φωτιάς ή πόρτα ασφαλείας και σύγχρονα κουφώματα για μείωση του κινδύνου διάρρηξης κ.ο.κ.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε

Ασφάλιση περιουσίας: Οι απαραίτητες καλύψεις για περιπτώσεις κλοπής – διάρρηξης

Φυσικά φαινόμενα – Καταιγίδα: Όλες οι καλύψεις που σας προστατεύουν