Με σύνθημα «Ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο», το σκέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) UN Women χαιρετίζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή γυναικών και κοριτσιών παγκοσμίως στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, μιας «από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα», με στόχο την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Η σημερινή Ημέρα άλλωστε, μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ που έλαβε σάρκα το 1977 και έκτοκτε εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, αποσκοπεί ακριβώς στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς και στην προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις στην επαγγελματική τους ζωή αλλά ακόμη και τις παροχές υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι γυναίκες συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες υψηλότεροι κινδύνου για άνιση μεταχείριση αναφορικά με την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, με τεράστιο συχνά κόστος για την υγεία τους.

Μολονότι η απόκτηση ενός ατομικού ασφαλιστηρίου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια κόντρα στις ανισότητες -και αντιξοότητες- που προβάλλουν σε κάθε πεδίο, οι γυναίκες αποδεικνύονται πιο διστακτικές έναντι των ανδρών. Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση από το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα International Finance Corporation (IFC), στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Μια βασική αιτία αποτελεί το εργασιακό καθεστώς στη Γηραιά Αλβιώνα, με το οποίο 42% των γυναικών έναντι 13% των ανδρών να απασχολούνται μερικώς ή και άμισθα χάνοντας έτσι ακόμη και την ευκαιρία για κοινωνική ασφάλιση.

Η ιδιωτική ασφάλιση αποδεικνύεται σύμμαχος στον αγώνα των γυναικών και το ygeiamou εξετάζει όλους τους τομείς που το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά.

Αποταμίευση – Συνταξιοδότηση

Photo: ThisisEngineering RAEng / Unsplash

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Eurostat (αντίστοιχη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σχετικά τον επαγγελματικό τομέα, οι άνδρες καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις απ’ ό,τι οι γυναίκες, έχουν κατά 16,2% μεγαλύτερες αποδοχές, υπερέχουν αριθμητικά στην εργασιακή απασχόληση και μόνο το 9% έναντι 32% για τις γυναίκες εργάζονται με μερική απασχόληση. Οι άνδρες συνταξιούχοι είναι περισσότεροι σε σχέση με τις γυναίκες και λαμβάνουν κατά μέσο όρο υψηλότερα ποσά σύνταξης, αναφέρει παλαιότερη έκθεση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, φαινόμενο πανευρωπαϊκό που έχει συζητηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην Ελλάδα, πάνω από μία στις τέσσερις (26,1%) γυναίκες είναι άνεργες και, συνεπώς, χωρίς την ασπίδα της κοινωνικής ασφάλισης. Αν και το εγχώριο σύστημα υγείας μεριμνά για τους ανασφάλιστους, είναι γνωστό πως το συμβόλαιο υγείας εξασφαλίζει «προβάδισμα» στην πρόληψη, διάγνωση και περίθαλψη με την πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής και, επιπλέον, έναντι χαμηλού ασφαλίστρου.

Παράλληλα, ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα μπορεί να προφυλάξει το αβέβαιο συνταξιοδοτικό μέλλον μιας γυναίκας, προσφέροντας σε κάθε ενδιαφερόμενη δυνατότητα επιλογής ηλικίας συνταξιοδότησης, σταθερές εισφορές και έξι επιπλέον λόγους να το αποκτήσετε άμεσα.

Εγκυμοσύνη και τοκετός

Πέραν του ρόλου τους στην κοινωνική αναπαραγωγή και το νοικοκυριό συνήθως, οι γυναίκες θα επωμιστούν και το μεγαλύτερο βάρος από την αναπαραγωγή του είδους, με την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών έπειτα, μια εμπειρία μοναδική που συνοδεύεται ενίοτε από άγχος για τις δαπάνες που θα φέρει.

Για τις γυναίκες που αναζητούν τον τρόπο να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση από τον ερχομό του νέου μέλους, προσφέρονται λύσεις από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα παρέχουν επιδόματα τοκετού και μητρότητας έπειτα από κάποια αναμονή 10 μηνών έως 2 ετών συνήθως. Έπειτα, προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων καλύπτουν δαπάνες για τον προγεννητικό έλεγχο έως τη μεταγεννητική φροντίδα. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.

Ασφάλεια Ζωής

Photo: Alexander Dummer / Unsplashed

Η έκθεση των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το 2017 έδειξε ότι το 7,6% των γυναικών ηλικίας 25-49 ετών στην ΕΕ ζούσαν μόνες τους με παιδιά έναντι 1,1% των συνομήλικων ανδρών. ‘Επειτα, διπλάσιες συγκριτικά με τους άνδρες άγαμες γυναίκες άνω των 65 ετών ζουν μόνες (40,4% έναντι 19,9%).

Μια βασική παροχή που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν μια γυναίκα, ιδίως μια μονογονέας, είναι η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από την εργασία μετά από ατύχημα ή ασθένεια (σχετικά εδώ), ώστε να μη ικανοποιηθούν βασικές οικονομικές ανάγκες. Έπειτα, τα ασφαλιστήρια του κλάδου ζωής προσφέρονται τόσο για την προστασία των παιδιών σε περίπτωση που η μητέρα φύγει από τη ζωή (εδώ) όσο και για εξασφάλιση ευπρεπούς γήρατος (εδώ).

Ασφάλεια υγείας

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Το 2016, ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν τα 83,6 έτη για τις γυναίκες και 78,2 έτη για τους άνδρες. Πλήθος ερευνητών έχουν αναζητήσει τους παράγοντες που χαρίζουν στις γυναίκες μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ανεξαρτήτως όμως, μεγαλύτερη ζωή σημαίνει και μεγαλύτερες ανάγκες υγείας. Ένα συμβόλαιο υγείας θα προσφέρει προστασία σε κάθε γυναίκα για πλήθος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του συχνότατου καρκίνου του μαστού, περίπτωση που καλύπτεται ειδικώς από τα επίμαχα ασφαλιστήρια όπως έχει αναφέρει το ygeiamou.

Έπειτα, η βιολογία των γυναικών τις καθιστά πιο ευάλωτες σε χρόνιες παθήσεις όπως αναιμία, θυρεοειδοπάθειες, χρόνιες κεφαλαλγίες, αρθρίτιδα, κολίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα, καθώς και νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Η παροχή «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών» εν προκειμένω μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικό μαξιλάρι έναντι των δαπανών που επιφυλάσσει η ζωή με ένα χρόνιο νόσημα. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.

Ευκαιρίες καριέρας

Photo: LinkedIn Sales Solutions / Unsplash

Πέρυσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ/EIOPA) προέβη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το μικρό ποσοστό γυναικών στον ασφαλιστικό κλάδο -και δη σε ηγετικές θέσεις- αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον από τον γυναικείο πληθυσμό για ενασχόληση με τον τομέα των ασφαλίσεων. Επί τούτω, οργάνωσε την πρωτοβουλία ”Women in Insurance” («Γυναίκες στην Ασφάλιση») ώστε να διαφωτίσει περί των ευκαιριών που προσφέρει ο επαγγελματικός κλάδος για καριέρα, τις επιβραβεύσεις που μπορούν να αναμένουν αλλά και συμβουλές για το πώς να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Αν αναζητάτε τους λόγους που αξίζει να ασχοληθείτε με την ασφάλιση αλλά και ποια είναι τα απαραίτητα εφόδια, κάντε κλικ εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρόνιες παθήσεις: Σε ποιες περιπτώσεις καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας

Από ποιους προτιμάμε να αγοράζουμε ασφαλιστικά πακέτα – Στην κορυφή οι ασφαλιστές

Iδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: Οκτώ λόγοι να το επιλέξετε