Η τριχόπτωση μπορεί να στοιχίσει σημαντικά στην ψυχική υγεία των πασχόντων, φέρνοντας τους αντιμέτωπους με μια άλλη εικόνα του εαυτού τους από εκείνη που είχαν συνηθίσει. Όχι τυχαία, η απώλεια των μαλλιών διαδραματίζει καίριο ρολο στην αυτοεικόνα μας και μπορεί να οδηγήσει έως και στην κοινωνική αυτοαπομόνωση.

Η παθολογική τριχόπτωση (αλωπεκία) μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις όπως η γυροειδής και ανδρογενετική αλωπεκία είτε να αποτελεί συνέπεια διαφόρων καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων ασθενειών, ψυχολογικών τραυμάτων, εγκυμοσύνης, αναιμίας ή χημειοθεραπειών (διάχυτη αλωπεκία).

Οι ιατρικές περούκες και οι τεχνικές αποκατάστασης του τριχωτού της κεφαλής αποτελούν τη διέξοδο για ανθρώπους που κάποια παθολογική κατάσταση τους στέρησε τα μαλλιά τους, με υψηλό ωστόσο αντίτιμο. Μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να δώσει τη λύση;

Καλύψεις για αποκατάσταση

Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής συμπεριλαμβάνονται στις παροχές όλων των συμβολαίων υγείας, με την προϋπόθεση όμως της αναγκαιότητας έπειτα από μια ασθένεια ή ένα ατύχημα του ασφαλισμένου και καθ’ υπόδειξιν του θεράποντος ιατρού. Σε αυτές περιλαμβάνονται επεμβάσεις κλασικής αποκατάστασης με διατατήρες, ενθέματα και δερματικά μοσχεύματα που διενεργούνται από πλαστικούς χειρουργούς και είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της βλάβης από κάποιο ατύχημα, μια πάθηση όπως ο καρκίνος του μαστού και του δέρματος, που συνέβη κατά τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για λόγους ψυχολογικούς και κοινωνικούς.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς «γιατί όχι και η ψυχοφθόρος απώλεια μαλλιών;». Όπως εξηγούν οι ειδικοί από τον χώρο της ασφάλισης, η αγορά ιατρικών περουκών και θεραπείες όπως η μεταμόσχευση και εμφύτευση μαλλιών συγκαταλέγονται στις επεμβάσεις για λόγους αισθητικής που υπάγονται με τη σειρά τους στις Γενικές Εξαιρέσεις όπως αντίστοιχα η λιποαναρρόφηση, το botox, η ρινοπλαστική κτλ. και οι οποίες δεν θεωρούνται ανάγκη που προέκυψε κατόπιν ενός ατυχήματος ή ασθένειας.

Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

Όπως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας, έτσι και για την κοινωνική ασφάλιση επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της παθολογικής τριχόπτωσης θεωρούνται αισθητικές επεμβάσεις. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ένα ποσοστό του κόστους αγοράς της συνθετικής ή φυσικής περούκας. Ειδικότερα, παρέχεται ποσό έως 251,41€ (25% συμμετοχή) με δικαίωμα αντικατάστασης κάθε 2 έτη.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:

  1. Ιατρική γνωμάτευση (ογκολόγου, παθολόγου, γενικού ιατρού, δερματολόγου)
  2. Θεώρηση της γνωμάτευσης από ελεγκτή ΕΟΠΠΥ με υπογραφή και σφραγίδα εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία έκδοσης. Η ημερομηνία θεώρησης πρέπει να προηγείται από την απόδειξη αγοράς της περούκας.
  3. Τιμολόγιο ή απόδειξη στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου
  4. Πιστοποίηση χαρακτηρισμού περούκας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων προς τον προμηθευτή ότι δεν εμπίπτουν στον ορισμό του ιατροτεχνολογικού προϊόντος.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει έξοδα για τυρμπάν ή μαντίλες.

Διαβάστε επίσης

Νοσοκομειακό Πρόγραμμα: Δείτε όλες τις παροχές που περιλαμβάνει

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Καρκίνος Mαστού: Δείτε όλες τις καλύψεις του ασφαλιστικού συμβολαίου υγείας