Ένα εχέγγυο για ποιοτικά χρόνια στο μέλλον αναζητούν όσοι βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία, πολλώ μάλλον δε όταν απασχολούνται σε μια χώρα που «γερνά», με οικονομική αβεβαιότητα και προβλήματα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημά της, όπως ενδεικτικά αποτυπώνονται στις καθυστερήσεις και περικοπές σε συντάξεις, τους κόπους ουσιαστικά μιας ζωής.

Η λύση στο πρόβλημα έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα μπορούν να ανακουφίσουν από το άγχος και την ανασφάλεια, συμπληρώνοντας τις συντάξεις από τα ταμεία του δημοσίου και προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • σίγουρες υψηλές αποδόσεις
  • διαμόρφωση των ασφαλίστρων βάσει του επιλεγμένου ποσού σύνταξης
  • σταθερές καταβολές με τη δυνατότητα εκτάκτων για την ενίσχυση του προγράμματος
  • δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς, δηλαδή πριν τη λήξη του αποταμιευτικού συμβολαίου και σύμφωνα με τον πίνακα αξίας εξαγοράς του συμβολαίου τους
  • επιλογή της ηλικίας συνταξιοδότησης, ορίζοντας τη χρονική περίοδο όπως σε 15, 20, 40 χρόνια κ.ο.κ
  • άμεση συνταξιοδότηση, μακριά από τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας του δημοσίου
  • δυνατότητα επιλογής μηνιαίας καταβολής της σύνταξης ή εφάπαξ.

Όπως εξηγούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι υποψήφιοι προς αγορά συνταξιοδοτικού προγράμματος μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του παραδοσιακού συνταξιοδοτικού με εγγυημένη απόδοση και των επενδυτικών – Unit Linked. Το πρώτο εγγυάται μικρό αλλά σίγουρο ποσοστό κέρδους με εξασφαλισμένο επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό των τραπεζών και αποτελεί ιδανική επιλογή για τους «νέους» στον συνταξιοδοτικό προγραμματισμό.

Τα Unit Linked αποτελούν επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και παρέχουν τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να κατανείμει το κεφάλαιο στο χαρτοφυλάκιό του όπως ο ίδιος επιθυμεί και μπορεί. Τα συγκεκριμένα προϊόντα διακρίνονται σε:

  • ριψοκίνδυνα, τα οποία ενέχουν υψηλό επενδυτικό κίνδυνο αλλά και δυνατότητα μεγάλων αποδόσεων σε βάθος χρόνου. Το κεφάλαιο επενδύεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε μετοχές και τα ελάχιστα ετήσια ασφάλιστρα στην αγορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, κυμαίνονται στα 500€
  • μεσαίου κινδύνου, στα οποία ένα μικρό ποσοστό επενδύεται σε μετοχές και το μεγαλύτερο σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα
  • ασφαλή, όπου ο ασφαλισμένος εξασφαλίζει υψηλότερο επιτόκιο συγκριτικά με αυτό της τράπεζας.

Οι υποψήφιοι αγοραστές των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων μπορούν να καταλήξουν με τη βοήθεια του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στο προφίλ που ανήκουν βάση επιθυμιών και οικονομικών δυνατοτήτων και να επιλέξουν την ηλικία συνταξιοδότησης ή το ύψος της σύνταξης, καθώς και τα ρίσκα που διατίθενται να λάβουν για μεγαλύτερες μακροχρόνιες αποδόσεις.

Διαβάστε επίσης

Σύνταξη: Πώς μπορεί να «αβγατίσει» με το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν

Από ποιους προτιμάμε να αγοράζουμε ασφαλιστικά πακέτα – Στην κορυφή οι ασφαλιστές

Iδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: Οκτώ λόγοι να το επιλέξετε