Στις μέρες μας πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή βλέπουμε ανθρώπους από τον στενό  ή τον ευρύτερο περίγυρό μας να επισκέπτονται ψυχολόγο, ομοιοπαθητικό ή θεραπευτή ρέικι.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας, η κατάθλιψη, οι αρρώστιες μας κάνουν να αναζητούμε ψυχολογική υποστήριξη ή εναλλακτικές θεραπείες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να βρει ισορροπία.

Ωστόσο οι συνεδρίες με ιδιώτη θεραπευτή είναι ακριβό σπορ για να το «ασκούμε» για μεγάλο διάστημα.

Αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα οι κρίσεις πανικού, θα χρειαστούν έως 5-10 συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή. Αν όμως μπούμε στη διαδικασία της ψυχανάλυσης για να «ξεθάψουμε» τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων μας, τότε θα χρειαστούν 2-3 χρόνια.

Καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας μέρος ή το σύνολο της δαπάνης;

Αυτό εξαρτάται από τους όρους του συμβολαίου και την εταιρία. Τα περισσότερα συμβόλαια υγείας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς δεν καλύπτουν τις ψυχικές και ψυχιατρικές παθήσεις, περιλαμβάνοντάς τις στο κεφάλαιο Γενικές Εξαιρέσεις.

Υπάρχουν όμως και συμβόλαια, ιδιαιτέρως τα τελευταία έτη, που έχουν μεριμνήσει για την κάλυψη της ανάγκης ψυχικής υποστήριξης ενός πελάτη/ ασθενή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καλύπτουν δαπάνες για ψυχολογική υποστήριξη με 50€ ανά συνεδρία και ανώτατο ποσό 500,00€ .

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο λόγω ασθενείας ή ατυχήματος η εταιρία καλύπτει τα έξοδα που θα πραγματοποιήσει ο ασθενής για ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και για διάστημα 30 ημερών μετά από την έξοδό του από το νοσοκομείο.

Για την κάλυψη των συνεδριών απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν περάσει δύο χρόνια από τη σύναψη του συμβολαίου. Επίσης πρέπει να υπάρχει ιατρικό παραπεμπτικό. Παρόλα αυτά η ασφαλιστική εταιρία ορίζει ανώτατο αριθμό συνεδριών και ανώτατο όριο κόστους ανά περιστατικό και ανά ασφαλιστικό έτος.

Ας δούμε όμως τι προβλέπεται για τις επισκέψεις σε εναλλακτικούς θεραπευτές όπως είναι οι ομοιοπαθητικοί. Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν την εναλλακτική ιατρική. Ωστόσο σε συνεργασία με γνωστά κέντρα για το ευ ζην και την ευεξία ή μέσω εφαρμογών στο κινητό παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των σύγχρονων ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας: Διατροφή, γυμναστική, ψυχολογία.

Διαβάστε επίσης: 

Ασφαλιστήριο υγείας: Έξι παροχές με πλαφόν κάλυψης – Ενημερωθείτε

Ασθένειες – Καλύψεις: Πόσο μπορεί να καθυστερήσει η κάλυψή τους – Ενημερωθείτε