Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι επιλέξουν να νοσηλευτούν σε ανώτερη θέση από αυτή που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους.

Όπως εξηγούν στο ygeiamou στελέχη της αγοράς, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες και αναλαμβάνουν να καλύψουν τα έξοδα κλίνης και τροφής στην επιλεγμένη θέση νοσηλείας, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση αναβάθμισής της η διαφορά στη χρέωση επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο. Πρόκειται για ένα επιπλέον 20% με 30% επί των συνολικών εξόδων.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι τα αναγνωρισμένα έξοδα κλίνης και τροφής καλύπτονται µε την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισµένος θα νοσηλευτεί στη θέση νοσηλείας που αναφέρεται στο ασφαλιστήριό του. Εάν υπάρξει αλλαγή θέσης νοσηλείας – ανεξαρτήτως της αιτίας – τότε θα επιβαρύνεται ο ίδιος µε τη διαφορά του συνόλου των εξόδων, εφ’ όσον υπάρχει τέτοια διαφορά, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσµα της αναβάθμισης.

Όσον αφορά στη νοσηλεία σε εξειδικευµένες µονάδες, όπως Αυξηµένης Φροντίδας ή Εντατικής Θεραπείας, οι εταιρίες είθισται να την καλύπτουν για διάστημα συνήθως όχι μεγαλύτερο των 365 ημερών ανά νοσηλεία, ενώ εάν ο ασφαλισμένος διατηρεί συμβόλαιο υγείας με απαλλαγή στα έξοδα νοσηλείας τότε ενδέχεται να απαλλαγεί από την συμμετοχή για τα έξοδα που θα προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να «τσεκάρετε» το συμβόλαιό σας ή να συμβουλευτείτε τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Στον αντίποδα, δεν θεωρείται νοσηλεία και συνεπώς δεν καλύπτεται η παραμονή του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο:
• Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που κρίνεται ιατρικά αναγκαίο.
• Για να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις ή διαγνωστικές ιατρικές πράξεις, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτός νοσοκομείου ή στα εξωτερικά ιατρεία αυτού, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.
• Όταν δεν περιλαμβάνει φαρμακευτική ή άλλη αγωγή ιατρικά αποδεκτή για το περιστατικό που αποτέλεσε την αιτία εισαγωγής και αναγκαστικής παραμονής στο νοσοκομείο.
• Για ομοιοπαθητική θεραπεία, δίαιτα, βελονισμό ή οποιαδήποτε εναλλακτική ή πειραματική ιατρική μέθοδο, εκτός εάν ενταχθεί στα διεθνώς τεκμηριωμένα ιατρικά πρωτόκολλα.
• Με αποκλειστικό στόχο τη διεξαγωγή φυσικοθεραπειών για οποιαδήποτε αιτία, καθώς και για πραγματοποίηση προγραμματισμένης χρόνιας αιμοκάθαρσης, παρά μόνον εάν αυτή καταστεί ιατρικώς επιβεβλημένη, στο πλαίσιο αναγκαίας νοσηλείας.

Διαβάστε επίσης: 

Επίδομα νοσηλείας και ανάρρωσης: Ποιες καλύψεις προσφέρει – Γιατί να το επιλέξετε

Αναγγελία Νοσηλείας: Το σωστό timing που «σώζει» την αποζημίωση