Εκτός από το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα οι ασφαλιστές συνιστούν στους υποψήφιους για ασφάλιση να αναζητούν και ορισμένες έξτρα καλύψεις τις οποίες θεωρούν αναγκαίες.

Μία από αυτές είναι η νομική προστασία σε περίπτωση ιατρικού λάθους. Ορισμένες εταιρείες καλύπτουν τα νομικά έξοδα έως του ποσού των 3.000 € ανά ασφαλιστικό έτος για διεκδικήσεις αποζημίωσης έναντι γιατρού ή νοσοκομείου-κλινικής.

Από την άλλη πλευρά και ο γιατρός ασφαλίζεται (στα περισσότερα νοσοκομεία γίνεται υποχρεωτικά) προκειμένου η ασφαλιστική εταιρία να τον καλύψει για σωματικές βλάβες /θάνατο που θα προξενήσει σε τρίτους/ ασθενείς από αμελείς πράξεις ή παραλείψεις κατά την διάρκεια της νόμιμης άσκησης των καθηκόντων του στα πλαίσια της ειδικότητας του, συμπεριλαμβανομένων υλικών ζημιών (όπου αυτό ορίζεται), ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης.

Το συμβόλαιο αστικής ευθύνης γιατρού περιλαμβάνει επίσης σωματικές βλάβες/θάνατο ασθενούς κατά την παροχή πρώτων βοηθειών σε κατάσταση ανάγκης σε περιπτώσεις που ο ιατρός ενεργήσει εκτός ειδικότητας, από χρήση μηχανημάτων ακτινών για διαγνωστικούς λόγους, από χρήση μηχανημάτων για διαθερμίες και ηλεκτροθεραπείες, από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις στα εξωτερικά ιατρεία (ακόμα και εάν δεν προβλέπονται από την δηλωμένη επαγγελματική ειδικότητα), από θεραπείες με ακτίνες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από γραμμικό επιταχυντή ή μηχάνημα κοβαλτίου ή σωματιδιακή ακτινοβολία κ.α. και ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Συνήθεις προϋποθέσεις ισχύος της παροχής είναι ο ασφαλισμένος ιατρός να είναι κάτοχος Πτυχίου και άδειας ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας, να επιδεικνύει την απαιτούμενη επιμέλεια/μέριμνα κατά την άσκηση των καθηκόντων του σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και των φορέων/συνδέσμων/συλλόγων που ανήκει, την αναγνώριση του από τον ιατρικό σύλλογο κ.α.

Εντός του συμβολαίου Αστικής Ευθύνης Ιατρού περιλαμβάνονται συνήθως και τα Νομικά Έξοδα και οι Δαπάνες Νομικής Προστασίας για την υπεράσπισή του σε ποινικά δικαστήρια δηλαδή αμοιβές δικηγόρων, δικαστικά έξοδα, πραγματογνωμοσύνες έως ενός συγκεκριμένου ποσού πχ έως 10 χιλ. ευρώ και με ορισμένες προϋποθέσεις ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.