Πολύ λίγα πράγματα είναι πιο γλυκά από την πρώτη παιδική ανάμνηση.

Για κάποιους ήταν μια βόλτα στο πάρκο με ένα αγαπημένο κατοικίδιο, για άλλους ένα στοργικό χάδι από τη μητέρα τους. Όλα αυτά, όμως, μπορεί να είναι απόλυτη πλάνη.

Βρετανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων αναμνήσεων μας είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους ψεύτικες.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Martin Conway, ανέλυσε 6.641 «πρώτες αναμνήσεις» που έστειλαν στο BBC Radio ακροατές.

Οι 2.487 εξ αυτών ήταν αναμνήσεις από την ηλικία των δύο ετών, ενώ 893 ακροατές ισχυρίστηκαν ότι η ανάμνησή τους ήταν από την ηλικία του ενός έτους ή ακόμα νωρίτερα.

Το πρόβλημα με αυτό τον ισχυρισμό είναι ότι, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές είναι νευρολογικά αδύνατον ένας άνθρωπος να έχει ολοκληρωμένη ανάμνηση πριν από την ηλικία των τρεισήμισι ετών.

Σύμφωνα με τον Δρ Conway, οι αναμνήσεις αυτών των ηλικιών διαμορφώνονται μέσα από τις ενήλικες εμπειρίες του κάθε ανθρώπου.

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι η διαμόρφωση αυτοβιογραφικών αναμνήσεων χρειάζεται ενός τύπου νευρολογική εξέλιξη η οποία στην ηλικία των δύο ετών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι τα συστήματα που μας επιτρέπουν να θυμόμαστε πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα και δεν απλοποιούνται αν δεν φτάσουμε την ηλικία των πέντε – έξι ετών όταν και αρχίζουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις κατά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και με ωριμότητα τον κόσμο», πρόσθεσε ο Δρ. Conway.