Ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα. H μικρή μου πριγκίπισσα στέκει στην άκρη του κρεβατιού μου με το μαξιλάρι αγκαλιά και μυξοκλαίγοντας ικετεύει: «Μαμά, να κοιμηθούμε μαζί; Σε παρακαλώ. Μόνο για σήμερα…». Τα ναρκωμένα εγκεφαλικά μου κύτταρα ξυπνούν και το πριν το μεγάλο «ναι» ή το ηρωικό «όχι» ανατρέχουν σε έρευνες, ψυχολόγους και επιστημονικά συγγράμματα που αναλύουν επί σειρά ετών το νυσταλέο κεφαλαίο: «Να κοιμόμαστε με τα παιδιά μας ή όχι;».

Στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μου κυριαρχεί η ανατριχιαστική εικόνα καμπάνιας της πολιτείας του Μιλγουόκι των ΗΠΑ: ένα μωρό κοιμάται παρέα με χασαπομάχαιρο κάτω από τον ανατριχιαστικό τίτλο: «Είναι ακριβώς το ίδιο επικίνδυνο με το να κοιμάται το παιδί μαζί σας». Εκπρόσωποι Τύπου της αμερικανικής πολιτείας ισχυρίζονται ότι  αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην συγκεκριμένη καμπάνια μετά από καταγραφή επανειλημμένων θανάτων βρεφών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους στο κρεβάτι των γονιών τους. Μόνο στο Μιλγουόκι, όπου και διεξήχθη η έρευνα, η βρεφική θνησιμότητα το 2009 άγγιζε το 10,4 στα 1.000 βρέφη. Επιπλέον, σύμφωνα με το Pediatrics, τετραετής έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα παιδιάτρων απέδειξε ότι το co-sleeping (συν-κοίμηση) ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη (Sudden Infant Death Syndrome).

Την ίδια στιγμή στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μου αντηχούν τα λόγια της Margot Sunderland, διευθύντριας εκπαίδευσης στο Λονδρέζικο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και συγγραφέα 20 βιβλίων, η οποία υποστηρίζει ότι η πρακτική του co-sleeping επιδρά στα παιδιά με τέτοιο τρόπο που έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται ήρεμοι και υγιείς ενήλικες. Η κυρία Sunderland είναι τόσο σίγουρη για τα συμπεράσματα των ερευνών της, τα οποία βασίζονται σε 800 επιστημονικές μελέτες, ώστε αναφέρεται στο αιώνιο ζήτημα των συν-κοίμησης με τα παρακάτω λόγια: «Πανάθεμα τους γκουρού της ανατροφής! Δεν υπάρχει καμιά απολύτως μελέτη που να λέει πως είναι καλό να αφήνεις το παιδί σου να κλαίει. Αντιθέτως, μελέτες που έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ότι η συν-κοίμηση μέχρι την ηλικία των πέντε αποτελεί επένδυση για το παιδί. Τα παιδιά είναι δυνατόν να παρουσιάσουν αγωνία/άγχος αποχωρισμού μέχρι και την ηλικία των πέντε ή και πέρα απ’ αυτή την ηλικία κάτι που μπορεί να έχει επίδραση στη κατοπινή ζωή τους. Αυτό ελέγχεται και καλμάρεται με την συν-κοίμηση». Υποστηρίζει ακόμη ότι η συνηθισμένη πρακτική στην Αγγλία, να μαθαίνουν τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννησή τους είναι βλαβερή διότι ο χωρισμός απ’ τους γονείς προκαλεί αύξηση στη ροή των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Νευρολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια κατέδειξε ότι ένα παιδί που αποχωρίζεται από έναν γονιό παρουσιάζει την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα με ένα παιδί που αντιμετωπίζει σωματικό πόνο! Η Sunderland υποστηρίζει τέλος ότι η τακτική του να βάζουμε τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους αποτελεί ένα παράδοξο ή ακόμη και αλλόκοτο δυτικό φαινόμενο που πιθανόν να προκαλέσει αύξηση των πιθανοτήτων για περιστατικά θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου, το γνωστό Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το παιδί χάνει την ηρεμιστική ενέργεια και δράση που ασκεί στην αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς του η παρουσία της παρακοιμώμενης μητέρας του. «Στην Αγγλία πεθαίνουν απ’ το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου 500 παιδιά το χρόνο», γράφει η Sunderland και καταλήγει, «Στην Κίνα, όπου η συν-κοίμηση θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη, το σύνδρομο αυτό είναι τόσο σπάνιο που δεν έχει καν επίσημο επιστημονικό όρο…». Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μου υπερτερεί! Παίρνω την μικρή μου «πριγκίπισσα» στο κρεβάτι, αποφασισμένη να μην κοιμηθώ καλά απόψε το βράδυ και βέβαιη ότι η αγκαλιά μου θα της χαρίσει έναν ήσυχο ύπνο. Άλλωστε, για πόσα χρόνια ακόμη ο «ήρεμος ύπνος» θα αποτελεί κεκτημένο των παιδιών μας και για πόσο καιρό ακόμη θα μας παρακαλάνε: «Μαμά, να κοιμηθούμε μαζί;»

Αν είστε υπέρμαχοι του co-sleeping φροντίστε να:

  • Μην καπνίζετε μέσα στο δωμάτιο
  • Μην έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  • Μην έχετε πάρει ηρεμιστικά χάπια
  • Μην είστε υπερβολικά κουρασμένη
  • Μην είναι το δωμάτιο πολύ κρύο αλλά ούτε και πολύ ζεστό. Μία θερμοκρασία 18-22 βαθμών Κελσίου είναι η ιδανική.
  • Μην σκεπάζετε το μωρό ποτέ πάνω από το λαιμό.
  • Τοποθετείτε το μωρό ανάσκελα, στη μέση του κρεβατιού
  • Σκεπάζετε το μωρό με ελαφριά βρεφική κουβέρτα ή σε υπνόσακο.