Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει όριο ηλικίας 15 ετών για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν καλύτερα οι νεαροί χρήστες smartphone από το επιβλαβές περιεχόμενο και τον εθισμό στην οθόνη.

«Σήμερα μπορείς να δημιουργήσεις ένα προφίλ στις περισσότερες πλατφόρμες από την ηλικία των 13 ετών. Αλλά ακόμα και όταν είσαι 13 ετών, είσαι ακόμα παιδί. Και έχουμε διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλος», έγραψε η Φρέντερικσεν στη δανέζικη εφημερίδα Politiken της Κυριακής και συνυπέγραψε με τη νομοθέτη της ΕΕ, Christel Schaldemose.

Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης, σύμφωνα με το Politico, ότι η θέσπιση ορίου ηλικίας θα έπρεπε να συνοδεύεται και από αποτελεσματικά εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, καθώς «οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτό». Η πρωθυπουργός και η νομοθέτης δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν «ανεπαρκή» το νέο εγχειρίδιο κανόνων για τον έλεγχο του περιεχομένου, αλλά και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πλατφόρμες.

Κατέθεσαν προτάσεις για την «αυστηροποίηση της νομοθεσίας», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εθιστικών σχεδίων και της διαφήμισης σε ανηλίκους και της υποχρεωτικής ειδοποίησης που θα λέει στους χρήστες πόσο χρόνο περνούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας ακολουθεί την έκκληση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο μήνα, στην οποία ζητούσε να οριστεί η «ψηφιακή πλειοψηφία» στα 15 έτη σε επίπεδο ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλιματική αλλαγή: Ποιους οδηγούν στο νοσοκομείο οι ακραίες θερμοκρασίες – Τι προτείνουν οι ειδικοί

ΕΣΥ: Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα για τα Επείγοντα θα λειτουργεί 24/7 – Πότε ξεκινά η εφαρμογή της

ΕΟΦ: Καμπανάκι κινδύνου για σκευάσματα που χορηγούνται για την πρόληψη αποβολών και πρόωρου τοκετού