Αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής των παιδιών αποτελεί η καφεΐνη για ένα στα τέσσερα αμερικανικά σπίτια, σύμφωνα με την εθνική δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Νοσοκομείου Παίδων C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε 1.095 γονείς εφήβων 13-18 ετών.

Τα αναψυκτικά αναδείχθηκαν οι κύριες πηγές καφεΐνης (73%), ακολουθούμενα από το τσάι (32%), τον καφέ (31%) και, τέλος, τα ενεργειακά ποτά (22%). Σχετικά με το πού και πότε καταναλώνονται συνήθως τα καφεϊνούχα ποτά, οι απαντήσεις των γονέων έφεραν σε πρώτη θέση το σπίτι (81%) και έπειτα κατά τα γεύματα έξω (43%), με περίπου έναν στους τρεις εφήβους να τα καταναλώνει όταν είναι με παρέα (35%) και ένας στους τέσσερις στο σχολείο (25%).

Ένας στους τέσσερις γονείς ανέφερε ότι το παιδί καταναλώνει καφεΐνη τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας (9% κάθε μέρα, 14% 4-6 ημέρες), με την καθημερινή κατανάλωση να εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες 16-18 ετών με 14% έναντι 6% για τις ηλικίες 13-15 ετών. Για τους μισούς σχεδόν από τους γονείς (43%), αιτία της καθημερινής κατανάλωσης είναι ότι η καφεΐνη αποτελεί συστατικό στα αγαπημένα προϊόντα του παιδιού, ενώ ένας στους τέσσερις γονείς (23%) θεωρεί υπαίτια την επιρροή που ασκούν οι συνομήλικοι.

Ένα 18% των γονέων αποδίδει την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη στην ανάγκη του παιδιού να είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για το 16% σχετίζεται με την ανάγκη του εφήβου να διαχειριστεί την πρόωρη έναρξη του σχολείου και για το 13% με την προσπάθεια για μελέτη ή την καλύτερη συγκέντρωση (13%).

Το 74% των γονέων που αναφέρουν ότι ο έφηβος τους καταναλώνει καφεΐνη 0-3 ημέρες την εβδομάδα, δηλώνουν ότι η οικογένειά τους δεν έχει συνήθως καφεϊνούχα ποτά στο σπίτι (42%), ή ότι ο έφηβος τους προσπαθεί να είναι υγιής (29%) ή ότι δεν θέλει να διαταράξει τον ύπνο (11%).

2 στους 5 γονείς αγνοούν τον κίνδυνο

Αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις από την υπερκατανάλωση καφεΐνης, οι περισσότεροι (66%) πιστεύουν ότι αναγνωρίζουν ότι το παιδί το παρακάνει, ενώ 61% ξέρουν και ποια προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα. Επιπλέον:

  • το 60% δήλωσαν ότι έχουν ακούσει για τους κινδύνους των προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
  • τα δύο τρίτα των γονέων (64%) πιστεύουν ότι το συνιστώμενο ημερήσιο όριο καφεΐνης για τους εφήβους είναι μικρότερο από 100 mg, αλλά
  • το 57% δηλώνει ότι σπάνια εξετάζει τις ποσότητες καφεΐνης όταν αγοράζει ποτά για τον έφηβο
  • το 60% πιστεύουν ότι το παιδί έχει ακούσει για τους κινδύνους της υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης από τους γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας, το 24% από δασκάλους, προπονητές ή άλλο προσωπικό του σχολείου και το 21% ή από κάποιον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης (21%)
  • δύο τρίτα των γονέων (67%) δηλώσαν ότι οι ίδιοι καταναλώνουν καφεΐνη τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας
  • το ένα τρίτο των γονέων (34%) ανέφερε ότι έχει προσπαθήσει να μειώσει την κατανάλωση καφεΐνης και
  • το 16% ότι το παιδί τους έχει προσπαθήσει να μειώσει την κατανάλωση καφεΐνης.

«Ο εγκέφαλος των εφήβων αναπτύσσεται ακόμη και η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τον ύπνο και τις σχολικές επιδόσεις τους, μαζί με άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν εξάρτηση με την πάροδο του χρόνου», επεσήμανε η παιδίατρος στο C.S.Mott και εκ των επικεφαλής της έρευνας, Susan J. Woolford.

Διαβάστε επίσης:

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

Να τι θα συμβεί στην καρδιά και το ήπαρ αν πίνουμε κάθε μέρα αναψυκτικά

Το ποτό που βλάπτει το ανοσοποιητικό όσο το κάπνισμα