Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το μητρικό γάλα θεωρείται βασικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα όμως φαίνεται ότι είναι το συστατικό που ενισχύει καθοριστικά την εγκεφαλική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η μυο-ινοσιτόλη είναι το συστατικό που προάγει τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες σχηματίζουν συνδέσεις στον εγκέφαλο των βρεφών. Πρόκειται για ένα μικρό κυκλικό μόριο σακχάρου, το οποίο βρίσκεται τόσο στο μητρικό γάλα, όσο και σε μια τυπική διατροφή ενηλίκων, καθώς περιέχεται στα φρούτα, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς.

«Οι επιδράσεις των μικροθρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο είναι πραγματικά υποτιμημένες και τα αποτελέσματα πραγματικά  μας εξέπληξαν» σημειώνει ο δρ. Thomas Biederer, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και κύριος ερευνητής.

Το πολύτιμο συστατικό

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει ότι το μητρικό γάλα είναι ευεργετικό για τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών, χωρίς όμως οι ερευνητές να είχαν κατανοήσει επαρκώς το γιατί. Ορισμένοι πρότειναν ότι το μητρικό γάλα περιέχει ορισμένα συστατικά που παρέχουν αυτά τα οφέλη, χωρίς να έχουν όμως προσδιοριστεί.

Σημείο εκκίνησης της μελέτης αποτέλεσε μια σημαντική παρατήρηση της ερευνητικής ομάδας του βιολογικού εργαστηρίου Biederer του Πανεπιστημίου Γέιλ. Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν δείγματα μητρικού γάλακτος από μητέρες σε τρεις γεωγραφικά διαφορετικές τοποθεσίες -το Σινσινάτι, την Πόλη του Μεξικού και τη Σαγκάη- υποθέτοντας ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε όλα τα δείγματα -ανεξάρτητα από τη διατροφή, τη φυλή και την τοποθεσία- μπορεί να έχουν βιολογική σημασία.

Πράγματι, παρατήρησαν ότι η μυο-ινοσιτόλη ήταν παρούσα σε όλα τα δείγματα μητρικού γάλακτος σε υψηλές συγκεντρώσεις στην αρχή και σταδιακά μειωνόταν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Θέλοντας να το διερευνήσουν περαιτέρω, εξέτασαν τις επιδράσεις της μυο-ινοσιτόλης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μοντέλων, όπως καλλιεργημένων ανθρώπινων νευρώνων και καλλιεργημένου εγκεφαλικού ιστού. Διαπίστωσαν ότι το μόριο της γλυκόζης ενίσχυσε την αφθονία των συνάψεων στους νευρώνες και ενίσχυσε τη νευρωνική συνδεσιμότητα.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά πολύτιμο για το πώς οι μητέρες μπορούν να υποστηρίξουν το σχηματισμό συνδέσεων στον εγκέφαλο ενός βρέφους. Δεν αποτελεί απλώς μια πηγή θερμίδων, αλλά ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολύπλοκο φυσικό προϊόν. Το σώμα της μητέρας είναι πραγματικά προσαρμοσμένο στο να αλλάζει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος ώστε να ταιριάζει με αυτό που χρειάζεται το βρέφος στα διάφορα στάδια ανάπτυξης» εξηγεί ο δρ. Thomas Biederer.

Σε μελλοντικές μελέτες, ο δρ. Biederer και η ερευνητική του ομάδα στοχεύει στο να διερευνήσει πώς το μητρικό γάλα υποστηρίζει τα βρέφη κατά τη διάρκεια του μεταγενέστερου σταδίου ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Τέσσερις τρόποι για να τα καταφέρετε

Θηλασμός: Ακόμα και μια σταγόνα μητρικού γάλακτος είναι ωφέλιμη