Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν προστεθεί στον κατάλογο των παραγόντων που θέτουν τα παιδιά και τους έφηβους σε αυξημένο κίνδυνο για πρόωρες καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA) που δημοσιεύθηκαν στο Circulation.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες ιατρικές συνθήκες αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, καθημερινά μαθαίνουμε περισσότερα στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι ιατρικές θεραπείες μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και να βοηθήσουν τα παιδιά να ζήσουν τη ζωή τους με υγεία», δήλωσε η Δρ. Sarah de Ferranti, επικεφαλής του Τμήματος της Εξωτερικής Υπηρεσίες Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης.

Το πλεονάζον βάρος και η παχυσαρκία θεωρούνται σήμερα ως συνθήκες μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας αντίστοιχα, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με την AHA.

Για παράδειγμα, μια μελέτη περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν για πάνω από 40 χρόνια διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερος αν οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ως έφηβοι.

Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων σε παιδιά και εφήβους είναι ο διαβήτης τύπου 1 και 2, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, οι συγγενείς καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος παιδικής ηλικίας.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν έπειτα από επικαιροποίηση των στοιχείων που είχε εκδώσει η AHA το 2006 σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται, επίσης, καταστάσεις όπως αφενός η αναγωγή του διαβήτη τύπου 2 σε κατάσταση υψηλού κινδύνου λόγω της συσχέτισής του με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία και αφετέρου η επέκταση των κινδύνων από πρώιμες καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο.

Γενικότερα, η AHA υποδεικνύει ότι απαιτείται μια βαθμιαία προσέγγιση για την απώλεια βάρους, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός των θερμίδων, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, η αντικατάσταση γευμάτων με πιο υγιεινά, η φαρμακευτική αγωγή ή/και η χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους, ανάλογα με το επίπεδο σοβαρότητας της παχυσαρκίας.