Σε μία σχέση δεν λειτουργούν όλοι το ίδιο αφού ο βαθμός «προσκόλλησης» στον ή στην σύντροφο μπορεί να κυμαίνεται από την αδιαφορία μέχρι την υπερβολή. Πώς όμως, ο τρόπος που λειτουργούμε στη σχέση επηρεάζει την οικονομική μας ευημερία και τις συνήθειές μας σε σχέση με το χρήμα;

Η θεωρία τους άγχους προσκόλλησης αφορά στο φόβο της απόρριψης, την αυτοϋποτίμηση και την ανάγκη διαρκούς επιβεβαίωσης από τους άλλους, ενώ η αποφυγή της προσκόλλησης χαρακτηρίζεται από αντίστροφα συναισθήματα, όπως τον φόβο και την αποφυγή της οικειότητας και της συναισθηματικής εμπλοκής καθώς και την έντονη αυτοπεποίθηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βασισμένοι στην παραπάνω θεωρία, εξέτασαν πώς οι δύο εκφάνσεις της προσκόλλησης μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική μας συμπεριφορά και ευημερία. Τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Family and Economic Issues, είναι μάλλον αποθαρρυντικά για όσους ανήκουν σε κάποια από τις δύο ακραίες διαστάσεις του φάσματος της προσκόλλησης.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάνω σε στοιχεία από 635 νεαρούς ενήλικες σε σχέση, έδειξε πως τόσο τα άτομα με αυξημένο το άγχος προσκόλλησης αλλά και όσοι είχαν την τάση αποφυγής της προσκόλλησης ήταν ανικανοποίητοι από τη ζωή και τη σχέση τους. Επιπλέον, όσοι ανήκαν στην ομάδα του άγχους προσκόλλησης ανέφεραν απογοήτευση και από την οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την Xiaomin Li, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και επικεφαλής της έρευνας, η οικονομική κατάσταση αποτελεί βασικό στοιχείο για την ευημερία και φαίνεται πως οι σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο αφού οι λιγότερο υπεύθυνες συμπεριφορές των ανθρώπων ως προς τη διαχείριση των οικονομικών τους ή η εντύπωση που σχηματίζουν για αντίστοιχα ανεύθυνες συμπεριφορές των συντρόφων τους επηρεάζει τη ζωή τους σε πολλαπλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε πως στους συμμετέχοντες με άγχος προσκόλλησης και παράλληλα ανώριμη διαχείριση των οικονομικών τους, σημαντική επιρροή αποτελούσε η ελλιπής ικανοποίηση από τη ζωή και τα οικονομικά τους, κάτι που δημιουργούσε αρνητικά συναισθήματα για την οικονομική συμπεριφορά και των συντρόφων τους.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες με αποφυγή προσκόλλησης αναγνώριζαν τα λάθη στη διαχείριση των οικονομικών των συντρόφων τους αλλά όχι στον τρόπο που διαχειρίζονταν οι ίδιοι τα οικονομικά. Επιπλέον, βασικός παράγοντας εδώ ήταν η έλλειψη ικανοποίησης από τη σχέση.

Ωστόσο, τα άτομα που εμφανίζουν αυτές τις ακραίες τάσεις προσκόλλησης αποδεικνύονται εξίσου ανεύθυνα στην διαχείριση των οικονομικών τους. Οι ανασφαλείς διατίθενται να ξοδέψουν πολλά χρήματα για κάποιο εντυπωσιακό δώρο στον σύντροφό τους, ενώ όσοι αποφεύγουν την προσκόλληση μπορούν να σπαταλήσουν πολλά χρήματα προς ενίσχυση της εικόνας τους.

Τέλος, άτομα με άγχος προσκόλλησης δυσπιστούν ως προς τον σύντροφό τους λόγω δικής τους ανασφάλειας, ενώ εκείνοι που αποφεύγουν την έντονη συναισθηματική εμπλοκή συχνά υποτιμούν τον σύντροφό τους.