homescreen

Καρκίνος Προστάτη: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο

Καρκίνος Προστάτη: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο


ygeiamou.gr team

Η τακτική κατανάλωση μανιταριών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer υποστηρίζει ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στους μεσήλικους και ηλικιωμένους άνδρες στην Ιαπωνία. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η τακτική κατανάλωση μανιταριών πιθανότατα να μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Συνολικά 34.499 άνδρες ηλικίας από 40 έως 79 ετών, που περιλαμβάνονταν στη Μελέτη Κοόρτης Miyagi του 1990 και στη Μελέτη Κοόρτης Ohsaki του 1994, παρακολουθήθηκαν για 13,2 χρόνια κατά μέσο όρο. Στον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι το 3,3% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη.

Συγκριτικά με την κατανάλωση μανιταριών λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, η κατανάλωσή τους μία ή και δύο φορές συσχετίστηκε με χαμηλότερο κατά 8% κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση των μανιταριών τρεις ή και περισσότερες φορές εβδομαδιαίως συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Από τη στιγμή που δεν συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με το είδος των μανιταριών, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένα μανιτάρια συνεισέφεραν περισσότερο στα ευρήματα μας. Επίσης, ο μηχανισμός πίσω από τις επωφελείς επιδράσεις των μανιταριών στον καρκίνο του προστάτη παραμένει ασαφής», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Shu Zhang από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Tohoku στην Ιαπωνία.



Απόρρητο Απόρρητο