Τα άτομα που καπνίζουν συμβατικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να έχουν περισσότερες δυσκολίες αναφορικά με τον ύπνο τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.664 σπουδαστές κολεγίου, το 41% των οποίων είχε αναφέρει ότι είτε δεν είχε δοκιμάσει ποτέ, είτε χρησιμοποιούσε πρόσφατα ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 29% είτε δεν είχε καπνίσει ποτέ ή είχε πρόσφατα κάνει συμβατικό τσιγάρο.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του δείγματος, το μέσο σκορ ύπνου έδειξε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν κακής ποιότητας ύπνο.

Όπως και οι καπνίζοντες συμβατικά τσιγάρα, έτσι και χρήστες των ηλεκτρονικό συσκευών ατμίσματος ανέφεραν χειρότερο ύπνο, συγκριτικά πάντα με άτομα που δεν κάπνιζαν. Οι ατμιστές ανέφεραν μάλιστα και μεγαλύτερη χρήση υπνωτικών φαρμακευτικών ουσιών, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν συμβατικά τσιγάρα.

«Δεδομένου ότι ο κακής ποιότητας ύπνος και η χρήση ουσιών, περιλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, είναι συχνά στους σπουδαστές κολεγίων, η καλύτερη κατανόηση του πως γη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να επιδρά στον ύπνο είναι καίριας σημασίας δεδομένης και της σχέσης της με αναρίθμητα άλλα προβλήματα υγείας», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Emma I. Brett, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Και συμπληρώνει ότι «εφόσον παρατηρήσαμε ότι ακόμα και η μη καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σχετίζεται με τον κακής ποιότητας ύπνο, ως παρατήρηση είναι χρήσιμη για να σχεδιάσουμε νέες προληπτικές αλλά και θεραπευτικές τακτικές».