Στο μυοκάρδιο νέων που ζουν σε αστικά κέντρα βρέθηκαν δισεκατομμύρια τοξικά αιωρούμενα μικροσωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανση σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Guardian.

Η μελέτη αυτή, που αρχικά δημοσιεύτηκε στο Environmental Research, υποστηρίζει ότι τα σωματίδια που περιέχουν σίδηρο και εκπέμπονται από τα καυσαέρια και την βιομηχανία ίσως είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από τη σχέση μεταξύ μολυσμένου αέρα και καρδιαγγειακών νόσων.

Η Μπάρμπαρα Μάχερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ της Βρετανίας τόνισε πως η ύπαρξη νανοσωματιδίων υψηλής περιεκτικότητας σε  σίδηρο στο μυοκάρδιο είναι ανησυχητική.

Επιπρόσθετα, η ίδια επισήμανε πως τα νανοσωματίδια αυτά είναι παρόντα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο και συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια ακόμα ασθένεια που έχει συσχετιστεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα δεδομένα της παρούσας έρευνας προέκυψαν από την ανάλυση του μυοκαρδίου 63 νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε τροχαίο αλλά δεν είχαν τραυματιστεί στο θώρακα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 25 έτη και ήταν όλοι ήταν κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού, μιας πόλης με πολύ υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των νανοσωματιδίων που ήταν πλούσια σε σίδηρο και ταυτοποίησαν την περιοχή του μυοκαρδίου στην οποία βρίσκονταν καθώς και τις σχετικές βλάβες.

Η Δρ. Μάχερ υπογραμμίζει μάλιστα ότι αν και οι επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά. Ακόμη και στον μικρότερο συμμετέχοντα της συγκεκριμένης έρευνας– που ήταν μόλις τριών ετών– βρέθηκαν τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια στα κύτταρα του μυοκαρδίου του.

Οι μελετητές δήλωσαν πως η αφθονία νανοσωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνιστά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και τόνισαν την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν άμεσα. Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλοντα με τοξικό αέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος υπογραμμίζει πως «η δημόσια υγεία παγκοσμίως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Μαρκ Μίλερ, ειδικός στη σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το καρδιαγγειακό σύστημα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών νανοσωματιδίων από τα αυτοκίνητα. «Τα οχήματα στους δρόμους θα μειωθούν αν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν ή να χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μικρές αποστάσεις», λέει ο ίδιος.