Είναι το Σαββατοκύριακο τελικά μια καλή ευκαιρία για να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω; Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα του ύπνου έχει αναλυθεί εκτενώς από πλήθος μελετών, μια πιο πρόσφατη από το King’s College του Λονδίνου έχει μια απάντηση που μάλλον θα απογοητεύσει όσους απολαμβάνουν τον ύπνο χωρίς μέτρο τις μέρες που δεν εργάζονται ή μπορούν να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, αποκαλύπτοντας μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακύπτουν, τα ασταθή μοτίβα του ύπνου από τις καθημερινές έως τα Σαββατοκύριακα μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα βλαβερά βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα, 90 λεπτά επιπλέον ύπνου είναι αρκετά για να διαταράξουν το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας, επηρεάζοντας μια σειρά από λειτουργίες από το ανοσοποιητικό έως το πεπτικό μας σύστημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε αυτό το μεγαλύτερο εν εξελίξει διατροφικό πρόγραμμα του είδους του, το ZOE Predict αξιολογήθηκαν 934 υγιή άτομα που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Στην έρευνα εξετάσθηκαν μια σειρά δειγμάτων – αίματος, κοπράνων και μικροβιώματος του εντέρου- καθώς και μετρήσεις γλυκόζης, συγκρίνοντας τα δείγματα όσων είχαν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου με εκείνων που διατηρούσαν ένα πιο ασταθές πρόγραμμα ξεκούρασης.

«Ο ύπνος αποτελεί βασικό πυλώνα της υγείας και η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τους κιρκάδιους ρυθμούς και το μικροβίωμα του εντέρου. Όπως παρατηρήσαμε, ακόμα και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του ύπνου θα μπορούσε να ευνοήσει τα βλαβερά βακτήρια του μικροβιώματος στο έντερο, που σχετίζονται με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία» επισημαίνει η Kate Bermingham από το King’s College.

Oι περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με το κανονικό πρόγραμμα αφύπνισης τις καθημερινές, συνδέεται με κακή ποιότητα διατροφής, παχυσαρκία, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και καρδιαγγειακούς κινδύνους, σύμφωνα με το τελικό συμπέρασμα της μελέτης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι όσοι ξεκουράζονταν περισσότερες ώρες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά και να τρώνε λιγότερα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να διαφυλάξουμε την υγεία μας ρυθμίζοντας τις ώρες του ύπνου: «Διατηρώντας φυσιολογικά μοτίβα ύπνου, σταθεροποιώντας την ώρα αφύπνισης και την ώρα κατάκλισης μπορούμε εύκολα να ευνοήσουμε την υγεία του εντέρου» καταλήγει η Δρ Sarah Berry από το King’s College.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition.

Διαβάστε ακόμη:

Χαμένος ύπνος: Γιατί δεν μπορούμε να τον αναπληρώσουμε το Σαββατοκύριακο

Ύπνος: Κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα. Πώς το πετυχαίνουν;

Ύπνος: Ποιοι καταφέρνουν να κοιμούνται καλύτερα – Ο λόγος που δεν φαντάζεστε