Οι γιατροί του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) έχουν αρχίσει να θεραπεύουν άτομα με υπνική άπνοια χάρη με ένα πρωτοποριακό εμφύτευμα που βοηθά τους ασθενείς να έχουν καλύτερη ποιότητα στον ύπνο τους.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας μικρής συσκευής στο στήθος των ατόμων με υπνική άπνοια, ώστε να αποτρέπεται η διακοπή και η έναρξη της αναπνοής τους εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο Βρετανοί πάσχουν από το συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το 85% από αυτούς θεωρείται ότι δεν έχει διαγνωστεί και έτσι δεν λαμβάνει θεραπεία. Η πάθηση αφήνει τους ανθρώπους διαρκώς κουρασμένους, είναι επιρρεπείς σε ατυχήματα και μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος για εγκεφαλικά και εμφράγματα αυξάνεται.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το εμφύτευμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή λίμπιντο και την κακή ψυχική διάθεση.

Ο Yakubu Karagama, σύμβουλος ωτορινολαρυγγολόγος στο GSTT, έχει τοποθετήσει μέχρι στιγμής τη συσκευή σε τρία άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), την πιο συχνή από τις δύο μορφές της πάθησης. Εμφανίζεται όταν ο αεραγωγός κάποιου αποφράσσεται ενώ κοιμάται επειδή η γλώσσα του έχει πέσει προς τα πίσω όταν είναι ξαπλωμένος ανάσκελα.

Η συσκευή είναι γνωστή ως εμφύτευμα διέγερσης του υπογλωσσικού νεύρου, επειδή το υπογλωσσικό νεύρο ελέγχει την κίνηση της γλώσσας. Έχει περίπου το μέγεθος δύο κερμάτων ή ενός βηματοδότη και εισάγεται κάτω από το δέρμα στο θωρακικό τοίχωμα με επέμβαση διάρκειας μιας ώρας.

«Στη συνέχεια συνδέεται με καλώδιο διαμέτρου μόλις 2 χιλιοστών και μήκους 30 εκατοστών που διοχετεύεται κάτω από το δέρμα και συνδέεται με το νεύρο που κινεί τη γλώσσα», δήλωσε ο Karagama.

«Λειτουργεί διεγείροντας τον μυ της γλώσσας ώστε να συστέλλεται προς τα εμπρός και τραβώντας τη γλώσσα έξω από την τραχεία, ώστε να επιτρέπει τη φυσιολογική ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Τίποτα δεν είναι ορατό έξω από το δέρμα».

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν ένα φορητό χειριστήριο στο μέγεθος ενός ποντικιού υπολογιστή για να ενεργοποιήσουν τη συσκευή 30 λεπτά πριν πέσουν για ύπνο και την απενεργοποιούν όταν ξυπνήσουν.