Καθησυχαστικός για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης, αν και διευκρίνισε ότι οι ανησυχίες των επιστημόνων στρέφονται στην εμφάνιση μεταλλάξεων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια έξαρση σημαντική στην Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό ECDC εχθές στην ανακοίνωσή του είπε πως δεν έχουμε μεγάλες ανησυχίες σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό έχουμε ανοσία είτε από τη λοίμωξη είτε από τον εμβολιασμό. Από αυτά τα άτομα που έρχονται αυτή τη στιγμή από την Κίνα, επειδή έχουμε το επίπεδο ανοσίας και είναι οι ίδιες οι μεταλλάξεις, δεν υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος. Οι ανησυχίες βέβαια έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις και αν υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, υπάρχει πιθανότητα να μεταλλαχθεί γιατί θα περάσει μέσα από πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό». 

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα πάρει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι η χώρα θα κινηθεί στην κεντρική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η προσπάθεια είναι να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις πτήσεις από Κίνα προς Ευρώπη, κυρίως τις απευθείας πτήσεις. Δεν θα κάνουμε από μόνοι μας κάτι. Τις τελευταίες μέρες όλες οι συζητήσεις μεταξύ μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι να είμαστε όλοι σε μία γραμμή», επισήμανε.

Τι είπε για τη νέα μετάλλαξη που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στο νέο στέλεχος που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Όπως είπε, «καλύπτεται από το εμβόλιο σε μεγάλο βαθμό».

Επίσης, τα δεδομένα δείχνουν ότι το νέο στέλεχος δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. «Το στέλεχος από την Αμερική, που είναι παραλλαγή της Όμικρον, καλύπτεται από το εμβόλιο σε έναν μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, που είναι οι σκληροί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών ιών

Έξαρση υπάρχει στους αναπνευστικούς ιούς, και συγκεκριμένα στη γρίπη και στον ιό RSV, που προστέθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ.

«Ο RSV είναι ένας πολύ συχνός ιός που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά από μωρά έως 2 ετών περνάνε RSV. Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαμε κάποια μέτρα που μείωσαν τη μετάδοση του RSV, σε αυτά τα παιδιά. Τα μέτρα αυτά έχουν λιγοστέψει, έχουν μειωθεί και όλα αυτά τα παιδιά που δεν είχαν κολλήσει RSV επί την πανδημία τώρα θα κολλάνε μαζί με όλα τα άλλα τα παιδιά. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για τη γρίπη», εξήγησε ο καθηγητής Παιδιατρικής. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι το σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την έξαρση των ιών που παρατηρείται.

Ειδήσεις σήμερα:

Φάρμακα: Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις – Τι θα ανακοινωθεί

Έκτακτη ενημέρωση από Πλεύρη, το απόγευμα, για τις ελλείψεις φαρμάκων

Γαλλία: Απαγορεύθηκαν προσωρινά οι online πωλήσεις προϊόντων με βάση την παρακεταμόλη