Το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός στους πολίτες και ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα  είναι σε σημαντικό βαθμό ελεγχόμενη, θα μεταφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντευξης Τύπου σήμερα το απόγευμα παρουσία του πρόεδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου καθώς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Γιάννης Σωτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr ο υπουργός Υγείας, θα αναλύσει διεξοδικά τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων, θα εξηγήσει τις αιτίες του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης θα διευκρινίσει ότι:

  • Δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγή του τρόπου διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), δηλαδή δεν θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για να τα προμηθευθεί ο πολίτης από το φαρμακείο.
  • Ποια θα είναι τα συνταγογραφούμενα ελλειπτικά φάρμακα για τα οποία οι πολίτες θα χρειάζεται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονική συνταγή και δεν θα αρκεί η χειρόγραφη (έγχαρτη) συνταγή.
  • Υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια σε σκευάσματα να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ δεν τίθεται θέμα αδυναμίας για την κάλυψη των αναγκών σε νοσοκομειακά σκευάσματα
  • Δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης των πολιτών από την οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας.
  • Οι αιτίες των ελλείψεων αποδίδονται κυρίως σε παγκόσμιες πρωτοφανείς συνθήκες και ότι η χώρας μας βρίσκεται σε καλύτερο σημείο λόγω και της εγχώριας παραγωγής πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων.

Να επισημάνουμε ότι ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε διεξοδικά σήμερα το πρωί στις ελλείψεις βασικών φαρμάκων μιλώντας και για τις αυξήσεις στην τιμή κάποιων σκευασμάτων που είναι ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμόσει το υπουργείο.

Ειδικά για τις αυξήσεις τιμών διευκρίνισε ότι θα αφορούν μόνο σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, της τάξης των 1-2 ευρώ, τα οποία κοστολογικά δεν «βγαίνουν» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κάνοντας αναφορά, για παράδειγμα, στο ότι «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Η απόφαση του υπουργού Υγείας για την έκτακτη ενημέρωση, λήφθηκε επειδή τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκε μια έντονη παραφιλολογία για το τι πραγματικά συμβαίνει με την επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αθρόα προσέλευση πολιτών στα φαρμακεία, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έσπευσαν προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα δικό τους απόθεμα μπροστά στο ενδεχόμενο να εκτεθούν σε κάποια εποχιακή λοίμωξη.

Ειδήσεις σήμερα

Φάρμακα: Με το σταγονόμετρο η προμήθεια 777 σκευασμάτων – Ένα κουτί σε κάθε φαρμακείο