Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας αλλάζουν και τη συχνότητα των επαφών μας με άτομα που ακόμα εκτιμούμε και δεν έχουμε επικοινωνήσει για μήνες ή και χρόνια. Ωστόσο, νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology σας προτρέπει να αφήσετε στην άκρη το άγχος της απόρριψης και να στείλετε εκείνο το μήνυμα ή να κάνετε εκείνο το τηλέφωνο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν λανθασμένα το πόσο πολύ οι παλιοί φίλοι και γνωστοί θέλουν να ακούνε νέα τους. Οι ερευνητές διενέργησαν μια σειρά από 13 πειράματα με περισσότερους από 5.900 συμμετέχοντες για να διερευνήσουν εάν τα άτομα μπορούσαν με ακρίβεια να εκτιμήσουν την αξία της επαφής αλλά και ποιες μορφές επικοινωνίας είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο (ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή ένα σημείωμα ή δώρο).

Από τα πειράματα προέκυψε ότι όσοι τελικά έκαναν την πρώτη κίνηση, υποτιμούσαν σημαντικά την αντίδραση του παραλήπτη. «Συνεπώς, εάν υπήρξε κάποιος που διστάζατε να έρθετε σε επαφή, που ίσως γενικά χαθήκατε, θα πρέπει τελικά να κάνετε το πρώτο βήμα, που πιθανότατα θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε», καταλήγει η Peggy Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Μάλιστα, ο δέκτης εκτίμησε ακόμα περισσότερο αυτή την κίνηση όταν ήταν αναπάντεχη, όπως για παράδειγμα όταν προερχόταν από κάποιο άτομο που οι συγκυρίες τους έφεραν σε απόσταση χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι στη φιλική τους σχέση, σύμφωνα με τη μελέτη, ή όταν δεν υπήρχε μια στενή φιλία. Εν ολίγοις, η θετική αυτή έκπληξη ενίσχυσε το αίσθημα της εκτίμησης.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά όχι μόνο για την ομαλή διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και για τη συνολική υγεία, καθώς οι καλές φιλικές σχέσεις ευνοούν την ευημερία και τη μακροζωία.

Πώς θα ξεπεράσετε το άγχος της απόρριψης

Εκτός από τον φόβο της απόρριψης, ακόμα ένας αντίπαλος που έχουμε να πολεμήσουμε όταν διστάζουμε να «αναστήσουμε» μια φιλία είναι οι αρνητικές σκέψεις. Η ιδέα ότι ένας φίλος νοιάζεται περισσότερο και καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια από έναν άλλο, ή η υπόθεση ότι δεν σας συμπαθεί το ίδιο είναι αρκετές για να μας κρατήσει πίσω.

Αξίζει όμως τελικά να χάσετε μια τέτοια επαφή μόνο και μόνο από τον φόβο της απόρριψης; Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Anna Akbari, θα πρέπει να είστε τολμηροί και να αποδεχτείτε ακόμα και αυτή την πιθανότητα. Επιπλέον, εάν μπούμε στη θέση του φίλου- δέκτη, λογικά θα νιώσουμε κι εμείς όμορφα να ακούσουμε νέα τους. Στο χειρότερο σενάριο, ο παραλήπτης απλώς θα επιλέξει να μην απαντήσει, επομένως προχωράτε παρακάτω και στην επόμενη πιθανή επανασύνδεση.

Βοηθούν οι επαφές μέσω των κοινωνικών δικτύων; 

Αν και η μελέτη δεν αξιολόγησε την επίδραση των κοινωνικών δικτύων σε αυτή την επαφή, οι ειδικοί σε θέματα φιλίας έχουν αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μία, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Anna Akbari, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πιο επιφανειακές συζητήσεις, ενώ η ψυχολόγος Marisa Franco επισημαίνει πως θεωρητικά μια αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια καλή αρχή, εάν κάποιος δεν είναι έτοιμος να στείλει μήνυμα ή να πάρει τηλέφωνο.

 

Διαβάστε επίσης: 

Τι σκέφτονται οι φίλοι σας για σας;

Πιο ευτυχισμένοι με τους φίλους ή την οικογένεια; Η απάντηση θα σας εκπλήξει