Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει στο μυαλό των φίλων σας όταν σας σκέφτονται;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Personality and Social Psychology: Attitudes and Social Cognition, η εγκεφαλική δραστηριότητα των φίλων σας όταν σας σκέφτονται είναι παρόμοια με τη δική σας εγκεφαλική δραστηριότητα όταν σκέφτεστε εσείς τον εαυτό σας. Ενώ είναι εντελώς διαφορετικό το μοτίβο της εγκεφαλικής δραστηριότητας των φίλων σας όταν σκέφτονται κάποιον άλλον με τον οποίον δεν έχουν φιλικό δεσμό.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Robert Chavez, επίκουρο καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ζήτησαν από 11 άτομα που όλοι ήταν φίλοι μεταξύ τους με κάποιον τρόπο να αξιολογήσουν ο ένας τον άλλον και τους εαυτούς τους, με βάσει διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Σε μια συνεδρία κάθε συμμετέχων αξιολόγησε τους υπόλοιπους δέκα και τον εαυτό του βάσει ενός ερωτηματολογίου. Σε άλλη συνεδρία και οι 11 έκαναν παρόμοιες αξιολογήσεις ενώ υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αξιολογήθηκαν ήταν 48, μεταξύ των οποίων και η μοναξιά, η θλίψη, η τεμπελιά, η ψυχρότητα, η επικριτικότητα, η εμπιστοσύνη, ο ενθουσιασμός, η εξυπνάδα, η ακρίβεια, η ομορφιά, η αδεξιότητα, η επιβοηθητικότητα και η μόδα.

Όπως αναμενόταν, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στο πως σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους, καθώς οι συμμετέχοντες ανέλυαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εαυτού τους και των φίλων τους.

Επίσης παρατήρησαν ότι σε κάθε συμμετέχοντα, η συνδυαστική εγκεφαλική δραστηριότητα των φίλων τους όταν τους αξιολογούσαν έμοιαζε πολύ με την δική τους εγκεφαλική δραστηριότητα.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορεί κανείς να αντιληφθεί σωστά ένα άλλο άτομο, η νευρολογική αναπαράσταση του ατόμου αυτού (το πρότυπο της εγκεφαλικής δραστηριότητας για την ταυτότητά τους), πρέπει να ταιριάζει πολύ με την εγκεφαλική του δραστηριότητα όταν το ίδιο το άτομο σκέφτεται τον εαυτό του.

«Η τόσο στενή ομοιότητα στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ των ατόμων που συνδέονται με φιλία είναι κάπως περίεργη», εξηγεί ο Δρ. Chavez και συμπληρώνει ότι, «αναμέναμε ότι είναι πιθανόν το πως σκέφτεται κάποιος για μένα να μοιάζει με αυτό που σκέφτομαι εγώ για τον εαυτό μου, αλλά ο τρόπος που ο εγκέφαλος κωδικοποιεί τις πληροφορίες αυτές θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετικός».