Μια επαναστατική μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών νόσων δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη και έχοντας ως όχημα τους οφθαλμούς. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αναλύσει σαρώσεις του αμφιβληστοειδούς που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον οφθαλμίατρο και μπορεί να εντοπίσει ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου στον αμφιβληστροειδή, που αναγνωρίζονται από τις αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του.

Σύμφωνα με το Nature Machine Intelligence, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη UK Biobank, διαπίστωσαν ότι το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση προβλεπτικών αλγορίθμων είχε ακρίβεια μεταξύ 70% και 80% και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας μηχανισμός για μια τη διερεύνηση εις βάθος της καρδιαγγειακής υγείας.

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς και της καρδιάς περισσότερων από 5 χιλιάδων ατόμων. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε συσχετισμούς μεταξύ της παθολογίας στον αμφιβληστροειδή και μεταβολών στην καρδιά του ασθενούς. Έπειτα, συνδυάζοντας στοιχεία σχετικά με το εκτιμώμενο μέγεθος της αριστερής κοιλίας και την αποτελεσματικότητά της άντλησης με βασικά δεδομένα του ασθενούς, η τεχνολογία μπορούσε να προβλέψει με σχετική ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής τους επόμενους 12 μήνες.

Επί του παρόντος, λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα άντλησης της αριστερής κοιλίας ενός ασθενούς μπορούν να προσδιοριστούν μόνο μέσω διαγνωστικών εξετάσεων όπως η ηχοκαρδιογραφία ή η μαγνητική τομογραφία καρδιάς, εξετάσεις ακριβές για τον ασθενή.

«Αυτή η τεχνική μπορεί να φέρει επανάσταση στον προσυμπτωματικό έλεγχο της καρδιακής νόσου. Οι σαρώσεις αμφιβληστροειδούς είναι σχετικά φθηνές και χρησιμοποιούνται συνήθως από αρκετούς οφθαλμίατρους. Ως αποτέλεσμα του αυτοματοποιημένου ελέγχου, οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης, θα μπορούσαν να παραπεμφθούν αμέσως για καρδιολογικές εξετάσεις. Οι σαρώσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των πρώιμων σημείων καρδιακής νόσου» σημειώνει ο καθηγητής Alex Frangi, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα.

Διαβάστε επίσης: 

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει πόσο γρήγορα γερνάμε

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η απλή και γρήγορη εξέταση που δείχνει αν κινδυνεύετε να νοσήσετε