Το «σωσιβιάκι» στους άνδρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη αποκάλυψε πρόσφατη βρετανική έρευνα που θα παρουσιαστεί φέτος στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Αγγλικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης σε δείγμα 200.000 Βρετανών, η υψηλή συσσώρευση υποδόριου κοιλιακού και σπλαχνικού λίπους στους άνδρες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου από τον προαναφερθέντα τύπο καρκίνου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στους Βρετανούς, προσβάλλοντας έναν στους έξι άντρες. Ευθύνεται για σχεδόν 12.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν ενδείξεις για τη σχέση κοιλιακού λίπους και θανάτου από καρκίνο του προστάτη, ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να φανεί αν το ποσοστό λίπους ή η κατανομή του στο σώμα διαδραματίζουν τον ουσιαστικό ρόλο.

Για τη μελέτη, υπό τη Δρ Aurora Perez-Cornago και συναδέλφους από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου, στο Τμήμα Δημόσια Υγείας Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  218.225 άνδρες εθελοντές χωρίς καρκίνο κατά την έναρξη της έρευνας, τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 10,8 χρόνια, με τα στοιχεία αναφορικά με την υγεία τους, τον δείκτη μάζας σώματος, το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους, την περίμετρο της μέσης και την αναλογία μέσης-ισχίου να συλλέγονται σε βάσεις δεδομένων. Με τα παραπάνω, συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες θανάτου όπως κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και συνήθειες του καθημερινού τρόπου ζωής.

Κατά την περίοδο παρατήρησης 571 άνδρες πέθαναν από καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, ενώ δεν υπήρχε σαφής συσχέτιση του ΔΜΣ ή του συνολικού ποσοστού λίπους με τον κίνδυνο, δεν συνέβαινε το ίδιο και με το κοιλιακό λίπος. Για  Το 25% του πληθυσμού με τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης είχε 35% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με το 25% του πληθυσμού με τη μικρότερη περιφέρεια, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αναλογία αναφορικά με τη σχέση μέσης-ισχίου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η Δρ. Perez-Cornago πέραν της ανάγκης περαιτέρω μελέτης που θα εξακριβώσει τη σχέση κοιλιακού λίπους και θανάτου από καρκίνο του προστάτη, αναφέρθηκε στον ΔΜΣ, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις όταν υπερβαίνει το όριο, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων καρκίνου, ενώ στο μέλλον θα διερευνηθεί η σχέση κοιλιακού λίπους με επιθετικές μορφές του καρκίνου του προστάτη καθώς και τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο.

 

Διαβάστε επίσης:

Είστε 50άρης με κοιλίτσα; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στο μυαλό σας

Καρκίνος Προστάτη: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο τα συμπληρώματα διατροφής

Καρκίνος Προστάτη: Η μέθοδος που σε 3 μήνες μειώνει τις παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας