Η ηχορύπανση που προκαλεί η κίνηση των αυτοκινήτων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη, καθώς περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου ο θόρυβος από τις μετακινήσεις υπερβαίνει τα επίπεδα των 55dB, το όριο υγείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη από τα δύο βρετανικά πανεπιστήμια βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στον θόρυβο λόγω κίνησης την παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Environmental Research υποστηρίζουν η μακροχρόνια έκθεση στην ηχορύπανση που προκαλεί η κυκλοφορία των οχημάτων σχετίστηκε με αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και την περίμετρο μέσης, δείκτες-κλειδιά της παχυσαρκίας.

«Παρότι μέτριος, ο συσχετισμός ήταν υπαρκτός σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα σε όσους ζουν σε περιοχές με αυξημένο θόρυβο λόγω κίνησης και την παχυσαρκία, με περίπου 2% αύξηση στην επικράτηση της παχυσαρκίας για κάθε 10dB επιπλέον θορύβου. Ο συσχετισμός, μάλιστα, παρέμεινε ακόμα και μετά την προσαρμογή των στοιχείων σε μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή, όπως επίσης και παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης τόσο ατομικά όσο και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, λήφθηκε υπόψη και η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στην περίπτωση που συνδέονταν με την κίνηση των οχημάτων», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δρ. Samuel Yutong Cai.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει την ηχορύπανση και την παχυσαρκία, αναλύοντας δεδομένα πλέον των 500.000 ανθρώπων από τρεις ευρωπαϊκές βιοτράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, με τις σχέσεις ανάμεσα στον θόρυβο και το βάρος να εντοπίζονται μόνο στις δύο πρώτες κοόρτες. Και ενώ η μελέτη δε μπόρεσε να επιβεβαιώσει αιτιώδη σχέση, τα αποτελέσματα επαναλαμβάνουν τα συμπεράσματα που έχουν βγει από προηγούμενες μελέτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι γνωστό ότι ο θόρυβος μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής και να διαταράξει τον ύπνο. Πρόσφατες μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάζει και τη γενική υγεία, ενώ κάποιες μελέτες έχουν αναδείξει σχέσεις και με καταστάσεις όπως η καρδιακή προσβολή και ο διαβήτης. Ακόμη, ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων ίσως αυξάνει τα επίπεδα του στρες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση», σημειώνει η καθηγήτρια Anna Hansell από το Πανεπιστήμιο του Leicester και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Στο επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες σκοπεύουν να διερευνήσουν και άλλες πηγές θορύβου, όπως αυτός των αεροσκαφών, και τις επιδράσεις τους στα αποτελέσματα υγείας. Στο μέλλον, χρήσιμες θα είναι οι μακροχρόνιες μελέτες παρακολούθησης για την παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η σχέση ανάμεσα στον θόρυβο και το βάρος.

Διαβάστε επίσης

Αυτοί οι οδηγοί σπανίως φρενάρουν στις διαβάσεις

Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 32%

Κορωνοϊός: Τι να κάνουμε όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας για να μείνουμε ασφαλείς