Ερευνητές στη Νότια Αυστραλία πιστεύουν πως βρήκαν το «γιατί» η διατροφή με πολλές πρωτεΐνες μας βλάπτει και μπορεί να απειλήσει τη μακροζωία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πειραματόζωα (σκουλήκια και φρουτόμυγες)  για να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την ταχύτητα της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Τα αποτελέσματα ξεκάθαρα κατέδειξαν ότι η αύξηση της ταχύτητας σύνθεσης των πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα «λάθη» κατά τη διαδικασία αυτή, γεγονός που με τη σειρά του σχετίζεται με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Τα ευρήματα των επιστημόνων από το Ερευνητικό και Ιατρικό Ινστιτούτο της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) ενισχύουν τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα που «αθώωνουν» τους υδατάνθρακες υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητα οι «διατροφικοί δαίμονες» που αρκετές φορές θεωρείται πως είναι.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Christopher Proud, ανέφερε ότι η ομάδα του ανακάλυψε με ποιο τρόπο η διατροφή και η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών επηρεάζει τη μακροζωία.

«Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφής, ιδιαίτερα  πρωτεϊνών μειώνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά τώρα πια γνωρίζουμε και το γιατί συμβαίνει αυτό. Η ερευνητική μας ομάδα κατέδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών επιταχύνουν την πρωτεϊνική σύνθεση εντός των κυττάρων. Όσο ταχύτερα γίνεται αυτή η διαδικασία τόσο περισσότερα λάθη προκαλούνται. Είναι παρόμοιο με τις καθημερινές μας δραστηριότητες όπως η οδήγηση. Όσο πιο πολύ τρέχεις, τόσο πιο πιθανό να γίνει ατύχημα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η συσσώρευση ελαττωματικών πρωτεϊνών εντός των κυττάρων οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής» τόνισε ο Δρ. Proud.

Η εν λόγω έρευνα ενισχύει επίσης τα δεδομένα που συσχετίζουν τη διατροφή με λίγες πρωτεΐνες και πολλούς υδατάνθρακες με την υγεία, την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και την μακροζωία.

«Οι υδατάνθρακες συχνά δαιμονοποιούνται, αλλά το κλειδί είναι η ισορροπία και η γνώση της διαφοράς μεταξύ των «καλών» και των «κακών» υδατανθράκων», ανέφερε ο καθηγητής Proud προσθέτοντας πως «τρώγοντας περισσότερους υδατάνθρακες με φυτικές ίνες, δηλαδή επιλέγοντας φρούτα, λαχανικά και  μη επεξεργασμένα δημητριακά και καρπούς θα έχετε και τα περισσότερα οφέλη. Αυτή η διατροφή είναι παρόμοια με την Μεσογειακή διατροφή για την οποία έχει τεκμηριωθεί ότι σχετίζεται με τη μακροζωία».

«Στη μελέτη μας δείξαμε πώς η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να μικρύνει τη διάρκεια της ζωής. Τα ευρήματά μας δείχνουν πώς η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών θα μπορούσε να ενισχύσει τη μακροζωία», κατέληξε ο καθηγητής Proud.