Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στοχεύει στην προσέγγιση ενός σημαντικού ποσοστού ουσιοεξαρτημένων ατόμων για να αποτρέψει την απομάκρυνσή τους από τη θεραπευτική διαδικασία και να χαράξει μια συμπεριληπτική πολιτική υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Εταιρείας, το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης από παράνομες ή νόμιμες εθιστικές ουσίες συνιστά μια πολύπλευρη πρόκληση η οποία αγγίζει τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας καθώς και τις οικογένειες τους. Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του προβλήματος στη χώρα μας είναι η αυξημένη συννοσηρότητα, η πολυχρήση, η διάδοση νέων συνθετικών ουσιών καθώς και η διαφαινόμενη αύξηση της χρήσης κάνναβης και διεγερτικών.

Η προσέγγιση ενός σημαντικού ποσοστού εξαρτημένων ατόμων το οποίο δεν εμπλέκεται στη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί τη βασική θεραπευτική προτεραιότητα. Η σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος χαρακτηρίζεται από το θεραπευτικό πλουραλισμό και την υιοθέτηση μιας επιστημονικής προσέγγισης βασισμένης σε δεδομένα. Και ασφαλώς η πρόληψη του φαινομένου της εξάρτησης παραμένει πάντοτε μια καθοριστική συνιστώσα με όλες τις δυσκολίες που αυτή εμπεριέχει.

Η διαχείριση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης απαιτεί την κινητοποίηση και το συντονισμό όλων μας, από τα θεραπευτικά προγράμματα και τους ειδικούς, τους υπεύθυνους για τη χάραξη της απαιτούμενης πολιτικής αλλά και τους πολίτες με γνώμονα πάντοτε τις αρχές της επιστήμης, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης:

ΟΚΑΝΑ – Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: «Μη ναρκώνεις τα όνειρά σου»

ΚΕΘΕΑ: Τέσσερις νέες μονάδες λειτουργούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αττική

ECDC: Έξι παρεμβάσεις για πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών