Το ελληνικό παράδειγμα επικαλέστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθησίας για την Υπερδοσολογία.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η Ελλάδα διευρύνοντας τη χορήγηση της ναλοξόνης από επαγγελματίες στο πεδίο, έχει καταφέρει να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Η ναλοξόνη είναι φάρμακο που εμποδίζει την επίδραση των οπιοειδών και χρησιμοποιείται συνήθως για να αντιμετωπίσει την αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλεί η υπερδοσολογία.

Αυξάνονται οι θάνατοι από την υπερδοσολογία παγκοσμίως

Ο ΠΟΥ και ο διευθυντής Ευρώπης Hans Kluge σε σχετικό τους tweet, αναφέρουν την αύξηση των θανάτων από υπερδοσολογία παγκοσμίως κατά 69% από το 2012 μέχρι το 2021, για τις ηλικίες 50-64 χρονών. Με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος που συνδέεται με την ουσιοεξάρτηση και τη λήψη μέτρων για τη μείωση των θανάτων από υπερδοσολογία, υπογραμμίζεται η σημασία της παροχής κοινωνικής υποστήριξης και της διασφάλισης της πρόσβασης στο αντίδοτο Ναλοξόνη.

Με γνώμονα αυτό ο ΠΟΥ την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την υπερδοσολογία, προβάλει ως παράδειγμα την χώρα μας και πως πέτυχε την αποτροπή θανάτων μέσω της χορήγησης της Ναλοξόνης από επαγγελματίες στο πεδίο, σώζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

«Είναι η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης #OverdoseAwarenessDay. Ο θάνατος μετά από υπερβολική δόση #οπιοειδών μπορεί να αποφευχθεί. Η #Ελλάδα επεκτείνει την πρόσβαση στη ναλοξόνη που αναστρέφει την υπερβολική δόση οπιοειδών μέσα σε δευτερόλεπτα για να σώσει ζωές» γράφει η ανάρτηση.

Η ναλοξόνη έσωσε 131 ζωές στην Ελλάδα

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της Ναλοξόνης έχουν σωθεί ήδη 131 ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας, μόνο από τους επαγγελματίες του ΟΚΑΝΑ στο πεδίο. Με την λειτουργία του 1ου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ, οι ενεργοί χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών μπορούν πλέον με ασφάλεια να κάνουν χρήση αποφεύγοντας την υπερδοσολογία και προλαμβάνοντας θανάτους. Τους πρώτους 15 μήνες λειτουργίας του ΧΕΧ έχουν αποτραπεί 211 περιστατικά υπερδοσολογίας, 131 με χορήγηση ναλοξόνης και 80 με στενή παρακολούθηση. Αυτό αποτελεί μία σημαντική τομή για την Ελλάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στο τομέα των εξαρτήσεων.

Μάλιστα η περαιτέρω διεύρυνση του πλαισίου με τη δυνατότητα χορήγησης της ναλοξόνης από όλους, δίνει πρόσβαση καθολικά πλέον στο πολύτιμο αυτό εργαλείο που αναστέλλει την θανατηφόρα επίδραση της υπερδοσολογίας σε δευτερόλεπτα. Όπως καταδεικνύει η ανάρτηση του ΠΟΥ η Ελλαάδα αποτελεί πρότυπο στην αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, δείχνοντας το κοινωνικό της πρόσωπο και θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.