Νέο περιστατικό τραυματισμού από βεγγαλικό σημειώθηκε στην Πάτρα, με ένα 9χρονο αγόρι να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Το παιδί είχε λάβει μέρος σε σχολική γιορτή, όπου οι συμμετέχοντες είχαν φέρει βεγγαλικά, τα οποία άναψαν για να γιορτάσουν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, κάτι φαίνεται να μη λειτούργησε σωστά, με αποτέλεσμα τα βεγγαλικά να αρχίσουν να εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις στο προαύλιο όπου ήταν συγκεντρωμένος κόσμος. Ένα βεγγαλικό χτύπησε τον 9χρονο μαθητή του σχολείου στο στήθος και στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Ο 9χρονος μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείου Παίδων, του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα sparklers θεωρούνται από πολλούς αθώα και εύκολα στη χρήση, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα είδος πυροτεχνήματος που να είναι ασφαλές. Οι τραυματισμοί από πυροτεχνήματα είναι αρκετά συχνοί. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία 15 χρόνια, 11 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί από κροτίδες, βεγγαλικά, ρουκέτες και άλλα πυροτεχνήματα. Η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι τα σοβαρά ατυχήματα είναι ιδιαίτερα συχνά στους ανηλίκους και οφείλονται κυρίως στην καύση κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, παρ’ ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), επτά στα δέκα τραυματισμένα παιδιά έχουν ηλικία 10-14 ετών και είναι κυρίως αγόρια που αυτοτραυματίζονται. Από τα αγόρια αυτά, τα τρία στα δέκα τραυματίζονται (και) στα μάτια. Η πώληση αυτών των υλικών γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο, ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα. Είναι, επομένως, εξαιρετικά εύκολο για τον οποιονδήποτε να βρει και να προμηθευτεί αυτά τα είδη.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει, από την πλευρά του, σε γονείς, κηδεμόνες, καθώς και εκπαιδευτικούς ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά άκρως επικίνδυνα υλικά που, στα χέρια των ανήλικων, μπορούν να μετατραπούν σε «φονικά όπλα», απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα, τόσο τη δική τους, των γύρω τους, και φυσικά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Έχοντας διαχειριστεί μέχρι σήμερα αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, σωματικές βλάβες, έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, ο Οργανισμός επιμένει στη σημασία της πρόληψης.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, ώστε το αστείο να πάψει να είναι αστείο και μια ζωή να αλλάξει.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΑΣ: «Έχασα τρία δάχτυλα» – Το βίντεο για τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που «δεν είναι παιχνίδι»

Εγκαύματα από βεγγαλικά ή κροτίδες: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας