Χαμηλή απόκριση στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, παρά τις συστάσεις των ειδικών Δημόσιας Υγείας, καταγράφεται σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς της Ευρώπης καθώς και της χώρας μας, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Νέα έκθεση για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19 το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024, δείχνει ότι 27 από τις 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ανέφεραν στοιχεία σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη για τουλάχιστον μία ομάδα-στόχο (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, άτομα με χρόνιες παθήσεις, έγκυες γυναίκες).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 28,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έλαβαν μία δόση εμβολίου Covid-19. Περίπου επτά εκατομμύρια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω έλαβαν μία δόση εμβολίου Covid-19. Μεταξύ των 27 χωρών που υπέβαλαν στοιχεία, έξι χώρες ανέφεραν εμβολιαστική κάλυψη ≥50% για την ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω, ενώ εννέα χώρες ανέφεραν εμβολιαστική κάλυψη ≥50% για την ηλικιακή ομάδα 80 ετών και άνω.

Η διάμεση εμβολιαστική κάλυψη του COVID-19 σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν 12,0% (εύρος: 0,01-66,1%), με μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χωρών. Για τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, η διάμεση κάλυψη ήταν 17,1% (εύρος: 0,01-89,3%), με μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χωρών.

Τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά και στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024 εμβολιάστηκε με το εμβόλιο του κορωνοϊού μόλις το 7,1% των ατόμων 60-69 ετών. Το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ανήλθε σε 11,6% και για τους πολίτες άνω των 80 ετών σε 8,8%. Αξιοσημείωτα χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας (μόλις 4,4%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τους ευάλωτους αυτούς πληθυσμούς είναι απαραίτητη η διενέργεια ετήσιου εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως ακριβώς γίνεται και με την εποχική γρίπη. Προς το παρόν, όμως, παρά το γεγονός ότι οι μνήμες της πανδημίας δεν είναι πολύ μακρινές, ο στόχος ετήσιας αναμνηστικής δόσης για τις ευπαθείς ομάδες δεν επιτυγχάνεται.

Διαβάστε επίσης:

Έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων και Covid: Σε άνοδο οι νοσηλείες

Astrazeneca: Αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid – Ο λόγος που επικαλείται

Αίρονται και τα τελευταία μέτρα κατά της Covid-19 που παρέμεναν σε ισχύ σε δομές Υγείας