Η αποκριάτικη περίοδος κορυφώνεται. Ήδη στην Πάτρα το πρώτο βράδυ του τριημέρου ήταν επεισοδιακό, καθώς μόνο οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 45 περιστατικά μέθης, ως επί το πλείστον σε νεαρούς ενήλικες. Με δεδομένο το αποκριάτικο κλίμα και τη χαλαρότητα, δεν είναι δύσκολο να το παρακάνουμε με το αλκοόλ, με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα να είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Συμπτώματα, όπως ναυτία και πονοκέφαλος, είναι χαρακτηριστικά μετά από μια νύχτα που το αλκοόλ έρεε άφθονο. Για να αποφύγετε, όμως, αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, οι ειδικοί δίνουν τα «φώτα» τους σχετικά με το πώς να προετοιμαστούμε πριν από μια γιορτή, αλλά και τι να κάνουμε για να γίνει λίγο πιο υποφερτή η επόμενη μέρα και να μετριάσουμε τις συνέπειες του hangover.

Σωστή ενυδάτωση

Πολλές από τις ανεπιθύμητες συνέπειες του hangover, όπως οι πονοκέφαλοι, η αδιαθεσία και η ζαλάδα, αποτελούν απόρροια αφυδάτωσης, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lauren Windas. Επομένως, φροντίζετε να πίνετε αρκετά υγρά ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά, καθώς και πριν κοιμηθείτε, έχοντας ένα ποτήρι στο κομοδίνο σας και αποφεύγοντας την πρόσληψη καφεΐνης.

Γεμάτο στομάχι

Η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι είναι συνταγή καταστροφής από μόνη της. Γι’ αυτό, στοχεύστε σε ένα ισορροπημένο γεύμα ή σνακ με υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες περίπου μία ώρα πριν αρχίσετε να πίνετε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει το αλκοόλ, συστήνει ο παθολόγος Δρ Luke Powles.

«Ναι» στους ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες λειτουργούν αναπληρώνοντας τα μέταλλα του σώματός σας, όπως το νάτριο, το μαγνήσιο και το κάλιο, γεγονός που τους καθιστά μια αποτελεσματική (και οικονομική) θεραπεία για το hangover.

«Όχι» σε ποτά, όπως ουίσκι, τεκίλα και κονιάκ

Στη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών, ομοειδείς ουσίες (congenes) είναι ουσίες, εκτός από τον επιθυμητό τύπο αλκοόλης, την αιθανόλη, που παράγεται κατά τη ζύμωση. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες χημικών όπως μεθανόλη και άλλες αλκοόλες, ακετόνη, ακεταλδεΰδη, εστέρες, τανίνες και αλδεΰδες. Τείνουν να βρίσκονται σε αλκοόλ όπως το ουίσκι, η τεκίλα και το κονιάκ, επομένως μην το παρακάνετε στην κατανάλωσή τους. Αντίθετα, προτιμήστε διαυγή αποστάγματα, όπως βότκα και τζιν, τα οποία έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα.

Προτεραιότητα στον ύπνο

Η συμβολή του ύπνου είναι καταλυτική σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του hangover. Η ψυχολόγος Charlotte Armitage συνιστά να διασφαλίσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα ύπνου αλλά και μερικές επιπλέον ώρες πριν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματα μιας παλαιότερης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nature and Sleep Science, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο μετά από μια βραδιά ποτού είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χειρότερο hangover.

Φρέσκος αέρας

Ένας μικρός περίπατος, ως μέρος μιας ήπιας μορφής άσκησης, ειδικά όταν γίνεται σε περιβάλλον με καθαρό αέρα μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανάκαμψη του οργανισμού από το αλκοόλ. Παρόλα αυτά, δε συστήνεται η έντονη μορφής άσκηση.