Οι έμφυλες διακρίσεις στο πεδίο της Ιατρικής μπορεί να αποδειχθούν ζητήματα ζωής ή θανάτου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Καρδιακή Ανεπάρκεια

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες στην Αυστραλία είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με τους άντρες. Την ίδια στιγμή, στη Μ. Βρετανία το γεγονός ότι η ασθένεια αυτή θεωρείται «αντρική» οδηγεί στην άνιση παροχή φροντίδας μεταξύ των δύο φύλων. Τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 8.000 Βρετανίδες έχουν πεθάνει λόγω της ιατρικής αυτής διάκρισης.

2. Νόσος Αλτσχάιμερ

Τα τεστ λεκτικής μνήμης χρησιμοποιούνται για να εντοπιστούν στις γυναίκες ελλείμματα που οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, το 2016, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ έχουν καλύτερη επίδοση στα τεστ μνήμης από τους άντρες. Δεδομένου ότι η διαφορά αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη, συχνά, η νόσο Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται καθυστερημένα στις γυναίκες.

3. Κλινικές Μελέτες

Οι γυναίκες ανέκαθεν αποκλείονταν από τις κλινικές μελέτες με αποτέλεσμα τα φάρμακα να είναι λιγότερο ασφαλή ή αποτελεσματικά γι’ αυτές. Στις ΗΠΑ οκτώ φάρμακα τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τις γυναίκες αποσύρθηκαν από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο διάστημα 1997 έως 2001. Ακόμα και σήμερα παρατηρείται υπερ-εκπροσώπηση των ανδρών στις κλινικές μελέτες.

4. Εκπαιδευτικά Προπλάσματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης

Έρευνα που διεξήχθη το 2018 από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έδειξε ότι αν μια γυναίκα υποστεί ανακοπή είναι λιγότερο πιθανό να δεχθεί καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από κάποιον περαστικό συγκριτικά με έναν άντρα. Μέχρι τώρα τα εκπαιδευτικά προπλάσματα είναι κατά κύριο λόγο αντρικά. Πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και γυναικεία προπλάσματα στην εκπαίδευση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο φόβος τραυματισμού και η παρανόηση ότι, λόγω του στήθους, το να βοηθήσει κανείς μια γυναίκα είναι «προκλητικό».

5. Ενδομητρίωση

Η διάγνωση της ενδομητρίωση, μια ιατρική κατάσταση που προσβάλλει μια στις δέκα γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, καθυστερεί έως και 10 χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι ο πόνος κατά την εμμηνορρυσία αγνοείται καθώς θεωρείται φυσιολογικός. «Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τις γυναίκες από πολλά χρόνια πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας» δηλώνει η Emma Cox, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την ενδομητρίωση στη Μ. Βρετανία.