Την παραχώρηση 50 κλινών εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για την κάλυψη και των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από την έξαρση του κορωνοϊού αποφάσισαν τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Το ΝΙΜΤΣ θα συνδράμει το ΕΣΥ έως και τις 31-12-2023. Εντάσσεται, μάλιστα, στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ίδιο διάστημα. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα γίνεται διακομιδή ή μεταφορά ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΙΜΤΣ εδώ και μήνες συνδράμει το ΕΣΥ συγκεκριμένα για την αποσυμφόρηση του Ευαγγελισμού στις εφημερίες.

Ο «Ευαγγελισμός» δέχεται έτσι και αλλιώς πίεση ως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ειδικά αυτή την περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί η βοήθεια από μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι αναγκαία. Στον Ευαγγελισμό σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 34 ασθενείς με Covid-19.

Οι συνεργασίες με στρατιωτικά νοσοκομεία όπως και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα ενεργοποιούνται από την αρχή της πανδημίας όταν παρατηρείται πίεση στο ΕΣΥ. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της έξαρσης μολύνσεων Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες , στα νοσοκομεία νοσηλεύονται σχεδόν 900 ασθενείς, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ, τη στιγμή που οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπερνούν τις 150.

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε.) αναλαμβάνει την ευθύνη της επιστημονικής  και λειτουργικής διαχείρισης των προς διάθεση κλινών του ΝΙΜΤΣ. Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών σε τμήματα νοσηλείας ή και θαλάμους με κλίνες αυξημένης φροντίδας στο ΝΙΜΤΣ ορίζεται το ΕΚΑΒ, κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη  διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών αυξημένης φροντίδας, καθώς  και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών.