Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα αστραφτερό χαμόγελο, υγιή ούλα και δόντια. Πολλές φορές όμως παρασυρμένοι από την πίεση της καθημερινότητας αμελούμε μια από τις βασικές υποχρεώσεις μας όπως είναι η φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

Η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μας γίνει καθημερινή συνήθεια την οποία πρέπει να ακολουθούμε ακόμα πιο σχολαστικά μετά από οποιαδήποτε επίσκεψη στον οδοντίατρο ή κάποια οδοντιατρική  επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων όπως τερηδόνα, ουλίτιδα ή και σοβαρότερων στοματικών παθήσεων όπως η περιοδοντίτιδα.

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών αφαιρεί το λεπτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και κρατά μακριά μας νοσήματα του στόματος, με κύριους εκπροσώπους την τερηδόνα και την ουλίτιδα, που επηρεάζουν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η ουλίτιδα αποτελεί φλεγμονή των ούλων που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συσσώρευση πλάκας γύρω από τα δόντια και τα ούλα. Από την άλλη, η τερηδόνα οφείλεται σε βακτήρια του στόματος που παράγουν οξέα, που δημιουργούν μικρές «τρύπες» στο σμάλτο των δοντιών. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι μεγαλύτερη σε παιδιά και νέους.

Υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή  στις παραπάνω δύο παθήσεις να εξελιχθούν σε μια πιο σοβαρή, την περιοδοντίτιδα. Τα βασικά συμπτώματα αυτής είναι η ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των ούλων, η προσβολή του οστού και η απώλεια στήριξης των δοντιών.

Τα ούλα αιμορραγούν όλο και πιο συχνά, ενώ υπάρχει μια χαρακτηριστική κακοσμία του στόματος. Η περιοδοντίτιδα είναι πολύ πιθανό αν δεν προσεχτεί από τα αρχικά στάδια να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 15 έως 20% των ενηλίκων ηλικίας 35 έως 44 ετών έχουν απώλειες δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας.

Εχθροί της στοματικής υγιεινής, πέραν της προσωπικής αδιαφορίας, είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, ακόμη και περιπτώσεις υπερβολικής δίαιτας. Επίσης τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ορισμένες χρόνιες ασθένειες (σακχαρώδης διαβήτης, νόσος Αλτσχάιμερ, οστεοπόρωση)  επιδεινώνονται εξαιτίας της κακής υγιεινής του στόματος.

Ασφαλιστικές καλύψεις

Λίγο μετά το Πάσχα η εφαρμογή του Dentist Pass αποτέλεσε μέτρο ενίσχυσης για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στο πλαίσιο του Έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής με στόχο τα παιδιά.

Σκοπός η εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής κοιλότητας. Περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και εν γένει παροχή οδηγιών για τη στοματική υγιεινή των παιδιών. Το ύψος της ενίσχυσης ανά ωφελούμενο παιδί ανέρχεται στο ποσό των σαράντα ευρώ (40€).

Στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης το αντίστοιχο Dentist Pass, εφαρμόζεται εδώ και περισσότερα χρόνια. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αντιλαμβανόμενες τη σημασία της  οδοντιατρικής κάλυψης, έχουν δημιουργήσει τόσο εντός των προγραμμάτων υγείας όσο και αυτόνομα, προγράμματα καλύψεων για οδοντιατρικές θεραπείες και επεμβάσεις.

Οι περισσότερες εταιρίες διακρίνουν την ασφαλιστική κάλυψη οδοντιατρικών θεραπειών σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά καλύψεις που συνδέονται με τον καθαρισμό, σφραγίσματα, ακτινογραφίες, απονευρώσεις καθώς και σε έκτακτα περιστατικά. Η δεύτερη κατηγορία φροντίδας επικεντρώνεται σε θεραπείες όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, εξετάσεις προσθετικής και κάποιες επεμβάσεις.

Επίσης, σε ορισμένα ιδιωτικά προγράμματα υπάρχει η οδοντιατρική και χειρουργική θεραπεία γνάθου και δοντιών εξαιτίας ατυχήματος.

Το κόστος για οδοντιατρική κάλυψη ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία και βασίζεται στο πρόγραμμα που έχει επιλεγεί ως συμπλήρωμα του ασφαλιστηρίου υγείας ή ως ξεχωριστό πρόγραμμα.

Το κόστος μπορεί να ξεκινά από τα 180 ευρώ και να φτάνει στα 220 για τον άμεσα ασφαλισμένο, για τον/την σύζυγο να φτάσει στα 185 ευρώ, για το πρώτο παιδί στα 150 και αν υπάρξει δεύτερο παιδί ισχύει η μισή τιμή.

Συμπερασματικά, αν είστε κάτοχοι ασφαλιστηρίου υγείας, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε στις καλύψεις τις οδοντιατρικές θεραπείες, ειδικά αυτές που είναι κοστοβόρες χωρίς την ιδιωτική ασφάλιση. Συζητήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για την δυνατότητα αυτή κι εκείνος θα σας συμβουλεύσει ανάλογα με τις ανάγκες τις δικές σας και της οικογένειας σας.

 

Διαβάστε επίσης 

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς καλύπτονται ασφαλιστικά – Ενημερωθείτε

Ιγμορίτιδα: Τα συμπτώματα και η κατάλληλη αντιμετώπιση – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο