Για strep tests έσπευσαν τα παιδιά από το σχολικό και το εξωσχολικό περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του εξαιτίας διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α στη Νάουσα. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Νάουσας προσήλθαν σήμερα 45 παιδιά προκειμένου να εξεταστούν.

Από αυτά, βρέθηκαν 7 παιδιά θετικά εκ των οποίων τα 5 ασυμπτωματικά και τα 2 με συμπτώματα. Και τα επτά θετικά παιδιά λαμβάνουν αγωγή, ενώ τα δύο παιδιά με συμπτώματα εμφανίζουν βελτίωση.

Τα 32 παιδιά που εξετάσθηκαν είναι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος του 7χρονου και τα 13 παιδιά εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Από τα 32 παιδιά εκτός του σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν τα 5 θετικά εκ των οποίων 3 ασυμπτωματικά και 2 με συμπτώματα. Από τα 13 παιδιά εντός σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν δύο παιδιά θετικά ασυμπτωματικά.

Διαχείριση επαφών στο σπίτι

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, για τη διαχείριση κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) στο οικιακό περιβάλλον, πρέπει να ανευρίσκονται οι στενές επαφές του κρούσματος και ειδικά οι στενές επαφές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για νόσηση από διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Στις στενές επαφές υψηλού κινδύνου συστήνεται η χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Η χημειοπροφύλαξη πρέπει ιδανικά να χορηγείται από το πρώτο εικοσιτετράωρο και όχι πάνω από 10 μέρες από την διάγνωση του κρούσματος αναφοράς.

Σε ό,τι αφορά τις στενές επαφές κρούσματος iGAS στο οικιακό περιβάλλον που δεν είναι υψηλού κινδύνου για νόσηση, συστήνεται η παρακολούθηση των στενών επαφών για πιθανή εκδήλωση ύποπτων συμπτωμάτων για 30 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα. Οι επαφές με περισσότερες από 24 ώρες συνεχούς έκθεσης σε κρούσμα, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και αποικισμού.

Εάν εντοπιστούν δύο ή περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα iGAS στο οικιακό περιβάλλον, συστήνεται η χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε όλα τα μέλη του οικιακού περιβάλλοντος, εντός περιόδου 10 ημερών από τη διάγνωση της λοίμωξης iGAS. Εάν εντοπιστούν οποιεσδήποτε στενές επαφές με σημεία και συμπτώματα λοίμωξης από GAS ή iGAS θα πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν κλινικά και να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Διαχείριση επαφών στο σχολείο

Η διαχείριση μεμονωμένου iGAS κρούσματος σε σχολική μονάδα (κρούσμα στη σχολική μονάδα θεωρείται κάθε συμπτωματικό άτομο που προσήλθε σε αυτήν ως και 7 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων) απαιτεί από τους ειδικούς πρώτα απ’ όλα την αναζήτηση της πηγής μόλυνσης του κρούσματος αναφοράς.

Ακολουθεί περίοδος αυξημένης επιτήρησης διάρκειας 30 ημερών στην σχολική μονάδα για εντόπιση τυχόν νέων κρουσμάτων GAS (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, οστρακιά) /και iGAS, καθώς και ιογενών λοιμώξεων, ειδικά γρίπης και ανεμευλογιάς στα παιδιά και το προσωπικό των σχολικών μονάδων. Στην προκειμένη περίπτωση, παρότι τα σχολεία κλείνουν αυτή την εβδομάδα, είναι προφανές ότι η επιτήρηση συνεχίζεται.

Οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων. Επίσης, οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την σχολική μονάδα για νέα κρούσματα GAS και iGAS, καθώς και για περιστατικά γρίπης και ανεμευλογιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεμονωμένο κρούσμα iGAS σε σχολική μονάδα δεν συνιστάται ως διαδικασία ρουτίνας ο μαζικός έλεγχος των επαφών με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου (strep test), καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές.

Σε περίπτωση δύο ή και περισσότερων κρουσμάτων iGAS σε σχολική μονάδα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών ή περιστατικού iGAS σε συνδυασμό με κρούσματα GAS, η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές μπορεί να εξεταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση την εκτίμηση κινδύνου. Παρόλο που ο μαζικός έλεγχος των παιδιών με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου δε συνιστάται ως έλεγχος ρουτίνας, ο στοχευμένος έλεγχος είναι βοηθητικός για τον εντοπισμό συνεχιζόμενης μετάδοσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών σήμερα – Συγκέντρωση το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας

Στρεπτόκοκκος: Πότε πρέπει οι γονείς να πάνε άμεσα τα παιδιά στον γιατρό

Το νέο «πρόσωπο» του στρεπτόκοκκου: Πώς επηρέασε η πανδημία