homescreen

Εγκεφαλικά επεισόδια – Θρομβεκτομή: Η σωτήρια επέμβαση για την αντιμετώπιση

Εγκεφαλικά επεισόδια – Θρομβεκτομή: Η σωτήρια επέμβαση για την αντιμετώπιση


Μαίρη Μπιμπή

Η θρομβεκτομή πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων 6 ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων - Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Αιγινήτειο», «Αρεταίειο» και «Αλεξάνδρα». Στο Κέντρο εφαρμόζεται η θρομβεκτομή, μια σωτήρια επέμβαση για την αντιμετώπιση των οξέων εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτρέπει τον θάνατο και την εδραίωση σοβαρών βλαβών στους ασθενείς.

Η θρομβεκτομή πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων 6 ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου. Διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα.

Ο γιατρός τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς, συνήθως μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται ο θρόμβος. Στη συνέχεια είτε με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος είτε μέσω αναρρόφησης ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο. «Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Επεμβατικός Νευροακτινολόγος, Παναγιώτης Παπαναγιώτου.

Η σωτήρια επέμβαση

Για να γίνει αντιληπτή η χρησιμότητα της θρομβεκτομής, ο αναπληρωτής καθηγητής μας αναφέρει ένα πρόσφατο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου. «Νέο ζευγάρι με 2 μικρά παιδιά που ζει και εργάζεται στη Γερμανία βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για διακοπές στην Ελλάδα. Μία ημέρα μετά την άφιξή τους, η μητέρα 26 ετών, ένιωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κατανόηση του λόγου. Μεταφέρθηκε άμεσα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε πως η γυναίκα υπέστη βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο», σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου.

Οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο «Αιγινήτειο». Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων των «Αιγινήτειου» και «Αρεταίειο» διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό πρωτόκολλο και διαπιστώθηκε απόφραξη της αρτηρίας που αιματώνει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τη λειτουργία της δεξιάς πλευράς του σώματος. «Αποφασίστηκε η χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου και η μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου (πήγμα αίματος) μέσω της επέμβασης που ονομάζεται ‘θρομβεκτομή’. Η αφαίρεση ήταν επιτυχής και η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Την επόμενη κιόλας ημέρα ήταν σε θέση να μιλήσει και να χρησιμοποιήσει τη δεξιά πλευρά του σώματος χωρίς κανένα υπόλειμμα αδυναμίας, ενώ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο περιπατητική λίγες ημέρες μετά την επέμβαση και επέστρεψε στο σπίτι της», εξηγεί.

Και εκτιμά πως «αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 26χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της. Αν αναλογιστεί κανείς πως η ασθενής ήταν εργαζόμενη και μητέρα 2 παιδιών προσχολικής ηλικίας, μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο σημαντική ήταν η επέμβαση για την ίδια και την οικογένειά της».

Αξιολόγηση και αντιμετώπιση δεκάδων οξέων περιστατικών

Περιστατικά όπως το προαναφερόμενο αξιολογούν σε κάθε εφημερία οι γιατροί του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκεφάλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 300 ασθενείς, ενώ έγιναν 55 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Η εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ.κ. Π. Παπαναγιώτου, Δ. Μητσικώστα, καθηγητή Νευρολογίας, Σ. Βασιλοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγος εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ, ενώ το Κέντρο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών/Εργαστηρίων του ΕΚΠΑ: Α’ Νευρολογική Κλινική (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), Θεραπευτική Κλινική (Δ/ντης Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογία (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) και Αγγειοχειρουργική Μονάδα της Β’ Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης).

Για τη λειτουργία του Κέντρου έχουν εγκριθεί κονδύλια από τη διοίκηση του «Αρεταιείου» για την κάλυψη των αναλώσιμων υλικών (μπορεί να αγγίζουν και τα 10.000 ευρώ ανά επέμβαση) για σημαντικό αριθμό ασθενών. Επίσης έχει την υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναστασία», που ιδρύθηκε στη μνήμη της Αναστασίας Αταμέγκου από τα παιδιά της Γιώργο και Σοφία Δημακίδη, με στόχο να βοηθηθούν ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια.

«Η επιτυχημένη πορεία του Κέντρου κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, μας δίνει δύναμη να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς. Η προσπάθεια μας έχει την αμέριστη στήριξη του Πρύτανη Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, της Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής και προσωπικά του Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Προέδρου των ‘Αρεταιείου’ και ‘Αιγινήτειου’, Καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο καθώς και των Διευθυντών όλων των συνεργαζόμενων Κλινικών και Τμημάτων», υπογραμμίζει ο κ. Παπαναγιώτου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Προσωπικός γιατρός: «Ποινές αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις και δεν εγγράφονται οι πολίτες» λέει ο Θεμιστοκλέους

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 5 ερωτήσεις και απαντήσειςΑπόρρητο Απόρρητο