Μέτρια αλλά σημαντική προστασία από ένα ενδεχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Alcalá της Μαδρίτης, με επικεφαλής τη δρ. Sara Rodríguez-Martín θέλησε να διερευνήσει τις συσχετίσεις μεταξύ του αντιγριπικού εμβολιασμού και του κινδύνου για ένα πρώτο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε τρεις χρονικές στιγμές: κατά τη διάρκεια περιόδων πριν από την πανδημία, τη διάρκεια της πανδημίας και μετά την πανδημία.

Για την ενσωματωμένη μελέτη ελέγχου περιπτώσεων, έκαναν μια σύγκριση μεταξύ 14.322 ατόμων ηλικίας 40 έως 99 ετών που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 71.610 ατόμων χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν εάν οι ασθενείς είχαν λάβει εμβόλιο γρίπης τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή πριν από την ίδια ημερομηνία για όσους δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να απειληθεί η ζωή τους από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τα άτομα που αποφάσισαν να μην κάνουν την ετήσια δόση του εμβολίου.

«Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να κάνουν οι άνθρωποι το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, ειδικά αν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε σε δήλωσή του ένας από τους συν-συγγραφείς.