Η υπέρταση αποτελεί τον πλέον κοινό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου που μπορούμε οι ίδιοι να αποτρέψουμε. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, με επίκεντρο τη διατροφή και την άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μία θρεπτική, ευεργετική για την καρδιά, διατροφή συνιστάται για όλους τους ανθρώπους που παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, είτε λαμβάνουν σχετική φαρμακευτική αγωγή, είτε όχι.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι ορισμένες τροφές, ειδικά όσες διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Ας δούμε σε αυτό το πλαίσιο πέντε νόστιμες προσθήκες που μπορείτε να κάνετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, δύναται να έχουν μεγάλη δύναμη να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σφύζουν από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Ενδεικτικά, μελέτη διάρκειας πέντε μηνών σε δείγμα 101 γυναικών στην Ιαπωνία έχει δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη χυμού λεμονιού σε συνδυασμό με το περπάτημα συσχετίστηκε σημαντικά με μείωση της πίεσης, γεγονός που οι ερευνητές απέδωσαν στην περιεκτικότητα των λεμονιών σε κιτρικό οξύ και φλαβονοειδή.

Μελέτες έχουν, επίσης, καταδείξει ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα, συνεπώς συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προσθέσετε το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή σας.

Σολωμός και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς -συντελούν στην πτώση των τιμών της αρτηριακής πίεσης μέσω της μείωσης της φλεγμονής και των παραγόντων που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλότερη πρόσληψη ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Σπόροι κολοκύθας

Μπορεί να είναι μικροί σε μέγεθος, αλλά μεγάλοι σε δύναμη.

Οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικές για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του καλίου και της αργινίνης -ένα αμινοξύ που απαιτείται για την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το λάδι σπόρου κολοκύθας έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μελέτη σε 23 γυναίκες έχει διαπιστώσει ότι τρία γραμμάρια ελαίου σπόρου κολοκύθας ημερησίως και για έξι εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου.

Μούρα

Τα μούρα έχουν συσχετιστεί με ποικίλα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς τους να μειώσουν παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου, όπως η υπέρταση. Είναι μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών -οι χρωστικές που δίνουν στα μούρα το έντονο χρώμα τους.

Έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι οι ανθοκυανίνες αυξάνουν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα και μειώνουν την παραγωγή μορίων που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω κλινικές έρευνες για την επαλήθευση του πιθανού αυτού μηχανισμού.

Τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες έχουν εξίσου συσχετιστεί με ευεργετική επίδραση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του ασβεστίου.

Ανασκόπηση 28 μελετών έχει διαπιστώσει ότι η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα συσχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και ότι η αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 200 γραμμάρια ημερησίως συσχετίστηκε με 5% μείωση του κινδύνου υπέρτασης.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Η νόσος που απειλεί το 20% των Ελλήνων

Η υπερτροφή – φύλακας της καρδιάς που δυναμώνει την άμυνα και ρίχνει την πίεση

Πίεση: Οκτώ τρόποι να τη ρίξετε πάνω από πέντε μονάδες