Σε κινητοποιήσεις «κατεβαίνουν» για ακόμη μία φορά οι γιατροί του Παίδων «Η Αγία Σοφία», διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Ο επίμαχος αναισθησιολογικός τομέας του παιδιατρικού νοσηλευτικού ιδρύματος, που έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω έλλειψης γιατρών εξαιτίας της οποίας έχουν διακοπεί τακτικά χειρουργεία, αντιμετωπίζει ανάγκες που λύνονται με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία.

«Στο αναισθησιολογικό με τις πάγιες ελλείψεις καθώς και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν με τα τμήματα που καλύπτουν (πέρα από τα χειρουργεία pet, μαγνητικές, εγχύσεις αιματολογικά και νευρολογικά περιστατικά που λαμβάνουν αναισθησία), αντί να ενισχύεται κάθε τόσο μετακινείται προσωπικό για να καλύψει ανάγκες άλλων νοσοκομείων (Αγλαΐα Κυριακού)», σημειώνουν οι γιατροί του «Αγία Σοφία» σε ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, «έχει αναφερθεί ακόμη και το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των αναισθησιολογικων τμημάτων των δύο Παίδων αντί για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Ο αναισθησιολογικός τομέας, όμως, δεν είναι ο μόνος που εκπέμπει… sos, όπως φαίνεται. «Σταθερό είναι και το πρόβλημα του μικροβιολογικού – λοιπών εργαστηρίων που λόγω των ελλείψεων δεν είναι εφικτή η καθημερινή 24ωρη λειτουργία τους», σημειώνουν οι γιατροί.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του παιδιατρικού νοσοκομείου. «Ένα χρόνο μετά το τέλος της πανδημίας κορωνοϊού και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για σημαντική ενίσχυση των νοσοκομείων και ειδικά των ΜΕΘ σε υλικά και προσωπικό, η ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η 5μελής Επιτροπή της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τους γιατρούς, για 10 κρεβάτια που λειτουργούν όλο το χρόνο και σε 24ωρη βάση, υπηρετούν 10 νοσηλευτές (ΠΕ και ΤΕ), από τους οποίους οι δύο είναι προς αποχώρηση το προσεχές διάστημα και 8 βοηθοί νοσηλευτές (ΔΕ), από τους οποίους η μία είναι προς αποχώρηση και οι άλλες δύο έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση τους στη μονάδα.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι γιατροί του «Αγία Σοφία» προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, καλώντας όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συμμετάσχει.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»: Ξεκινούν οι εργασίες για την διαμόρφωση αίθουσας για συγγενείς παιδιών

Απογευματινά χειρουργεία: Στον αυτόματο και χωρίς πλαίσιο ο νέος θεσμός – Τι ζητούν οι επαγγελματίες υγείας

Φλόγα: Διαθέτει 1 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»