Πρωτοφανή πτώση παρουσιάζει η επίπτωση του κορωνοϊού αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από τέσσερα χρόνια, χθες πραγματοποιήθηκαν μόλις επτά εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία.

Μετά τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και τη νόσηση με κορωνοϊό σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση σημαντικής συρρίκνωσης, με τους αριθμούς τόσο κρουσμάτων όσο και νοσηλειών καθώς και εισαγωγών να είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες, 25 Μαρτίου, έως και τις 8 το βράδυ, εισήχθησαν για νοσηλεία μόλις επτά ασθενείς σε όλη τη χώρα.

Οι μετρημένες…στα δάχτυλα εισαγωγές ήταν στα εξής νοσοκομεία: Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο» (ένας ασθενής), «Τζάνειο» (ένας ασθενής), Γ.Ν. Σερρών (ένας ασθενής), Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (δύο ασθενείς), Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» (ένας ασθενής), Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» (ένας ασθενής).

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν έως χθες, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, 113 ασθενείς. Η χαμηλή κυκλοφορία του κορωνοϊού αποτυπώνεται στις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις οποίες φαίνεται ότι οι εισαγωγές είναι λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 20ημερο ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έκανε γνωστό πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε εφημερία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας χωρίς καμία εισαγωγή ασθενούς με κορωνοϊό.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η Covid-19 κάνει «κύματα» και η προηγούμενη ανοσία – εν προκειμένω από τη νόσηση των εορτών για πολύ κόσμο – φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς, είνα πιθανό να ακολουθήσει μία έξαρση σε κάποιο χρονικό διάστημα από τώρα.